Majitele psů čekají v novém roce změny. Zvířata musejí být povinně očipována, pro někoho se změní i výše poplatku za psa

30. prosinec 2019 11:00

Od Nového roku musejí mít lidé psy označené čipem. Nařizuje to novela veterinárního zákona. Podle jiné normy musely také radnice sjednotit vyhlášky o vybírání poplatků za psy. V drtivé většině ale upravily v podstatě jen formální části, které jim nařizuje zákon. Změny se týkají některých formulací ale také toho, že nově snížená sazba pro důchodce je omezená věkem 65 let.

Lidé, kteří pobírají důchod, ale ještě jim není 65 let, tak budou platit příští rok víc. Držitelé průkazu ZTP budou nově od poplatku osvobozeni. Doteď to byli pouze ti s průkazem ZTP/P. Změnu vyhlášky využila některá města ke zvýšení poplatku, týká se to třeba Krásného Března nebo Duchcova. Tam to bude o sto korun víc v té běžné sazbě. Ve všech bývalých okresních městech zůstává výše poplatku nezměněná.

Novela veterinárního zákona nařizuje, že každý pes musí být označený čipem, lidé ovšem nemají povinnost čipovaného psa zapsat do registru, to znamená do nějaké evidence, ve které se dá podle unikátního čísla čipu určit majitel psa. V Česku je sice registrů několik, ale provozují je soukromé firmy. Celostátní registr není.

Jeho existence by přitom byla výhodná i pro radnice, jak kvůli vybírání poplatku, tak kvůli evidenci psů a jejich dohledání, říká tajemník teplického úřadu Marek Fujdiak: „Očekávali jsme, že vznikne celostátní registr psů, protože v městě velikosti Teplic je střetávání katastrů, třeba 15 katastrů, kde to navazuje na ostatní města a obce, které mají vlastní registr. To znamená, že když se zaběhne pes z vedlejší vesnice, vedlejšího městečka do Teplic, tak nezjistíme, čí je to pes.“

Zákon městům a obcím nenařizuje zřízení registru čipovaných psů. Město může po majiteli psa požadovat číslo čipu vyhláškou, vést ho v evidenci a tím mít vlastní registr. Mají to tak už několik let třeba v Ústí nad Labem, Děčíně, Roudnici nad Labem, Litoměřicích nebo v Lounech. Svůj registr chystají v Teplicích. Stejně jako v Žatci ale nebudou od majitelů číslo čipu vyžadovat, budou jim to pouze doporučovat. Třeba v Chomutově, Bílině nebo Duchcově zůstávají u evidence pouze s číslem na známce. Stejně je to i v Rumburku. Tam sice při uvedení čísla čipu nabízejí slevu z poplatku, číslo ale nevedou v elektronické evidenci.

 

 

Spustit audio