Lužická nemocnice v Rumburku plánuje přes vánoční svátky zavření dvou stěžejních oddělení a ambulancí

7. prosinec 2018

Lužická nemocnice v Rumburku na Děčínsku bude mít přes vánoční svátky výrazně omezený provoz. Plánuje úplné uzavření některých lůžkových oddělení i ambulantních provozů.

21. prosince se uzavřou oddělení chirurgie a interny i s jednotkami intenzivní péče těchto oddělení. Chirurgie přitom zahrnuje i gynekologické oddělení, takže přes svátky budou zavřené tyto páteřní provozy nemocnice.

K tomu nebudou fungovat ani ambulance těchto specializací. Interní bude mimo provoz od 18. prosince a chirurgická od 21. prosince, stejně jako oddělení.

Všechny tyto provozy by měly, podle vedení nemocnice i města Rumburk, znovu otevřít 2. ledna v 7 hodin ráno.

Lužické nemocnici chybějí lékaři

Uzavření je naplánované především kvůli špatné personální situaci – primář chirurgie odchází do důchodu, sice zůstává v zařízení, ale jen na částečný úvazek a tak se teď snaží nemocnice sehnat dalšího chirurga. I na tomto bude záležet, jestli se oddělení znovu 2. ledna otevřou.

Rumburská nemocnice je spádová asi pro 55 tisíc lidí, pro ně to bude těžké, a bude ještě těžší, jestli napadne sníh. Vedení města a nemocnice daly vědět o uzavření okolním obcím, lékařům v okolí a hlavně zdravotní záchranné službě. Ta už se na tu situaci připravuje.

Podle mluvčího záchranné služby Prokopa Voleníka se právě vyhodnocují data. Určitě se budou v oblasti posilovat posádky rychlé záchranné služby v Rumburku a v České Kamenici.

Záchranka to bude mít o to těžší, že chirurgická ambulance Lužické nemocnice nebude už za pár dní, přesně od 14. prosince, přijímat pacienty s náhlými břišními příhodami nebo s velkými zraněními.

Zraněný nebo akutně nemocný člověk, kterého by bylo potřeba operovat a následně nechat ležet na oddělení už od 14. prosince pojede sanitkou automaticky do okolních nemocnic, tedy do Děčína nebo do České Lípy. Ředitel nemocnice Petr Dubravec potvrdil, že i na tom je nemocnice se záchrannou službou dohodnutá.

Rumburská nemocnice má problémy dlouhodobě. Probíhají jednání s Krajskou zdravotní

Lužická nemocnice v Rumburku má problémy dlouhodobě – je ve ztrátě asi 53 milionů a celý letošní rok se vedení města pokoušelo se ztrátového zařízení zbavit.

Nejdříve jednalo s krajem o převzetí nemocnice krajskou zdravotní, která sdružuje 5 nemocnic v kraji. Jednání ale ztroskotala na nejasném vlastnictví jedné jediné akcie.

Pak město nabídlo Lužickou nemocnici do tendru – do toho se přihlásily tři společnosti, nakonec podmínky splnila jen jedna, která ale také odstoupila.

Poté se vedení města snažilo za podpory starostů okolních měst a obcí přimět Krajskou zdravotní k obnovení jednání o převzetí Lužické nemocnice, ta to ale dlouho odmítala. Až těsně před komunálními volbami se nechala Krajská zdravotní slyšet, že má zájem o převzetí zadlužené městské nemocnice v Rumburku, ale že bude jednat s novým vedením města.

To se také stalo, naposledy podle informací redaktorky Českého rozhlasu jednali toto pondělí. Krajská zdravotní požaduje hloubkovou kontrolu hospodaření nemocnice, o její podobě teď intenzivně obě strany jednají. Ztrátu ale bude muset zaplatit město, počítá s tím i v rozpočtu.

autor: dap
Spustit audio

Související