Ludwig Ehrlich von Treuenstätt – podnikatel a první liberecký starosta

11. prosinec 2023

V Liberci se v roce 1810 narodil Ludwig Ehrlich von Treuenstätt, podnikatel a politik, kterému už nikdo nikdy nevezme významný primát – stal se historicky prvním libereckým starostou.

Pocházel z vlivné česko-německé rodiny a profesní kariéru začínal jako chemik a lékárník. Už ve 23 letech získal po otci lékárnu Zum goldenen Löwen.

Do veřejného politického života vstoupil spoluzaložením libereckého živnostenského spolku. Zasedal v obecním výboru a byl rovněž členem městského výboru pro stavbu nemocnice.

V roce 1850 se stal Liberec rozhodnutím císaře druhým městem v Čechách, kterému byl přidělen samosprávný statut. Treuenstättovi to otevřelo dveře k velké politické kariéře. Celých 15 let byl potom libereckým starostou.

Za jeho působení došlo k reformě chudobince, sirotčince a městského špitálu. Vznikly zde také vyšší reálné a obchodní školy. V zemských volbách v roce 1861 se Trauenstätt také stal poslancem Českého zemského sněmu.

Když v roce 1866 ve funkci starosty skončil, získal Řád železné koruny a rytířský titul.

Zemřel v roce 1869 ve Františkových Lázních. Po jeho stopách se později vydal i jeho syn, který vedl libereckou radnici jako pátý starosta.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.