Lovosice mají novou vodní fontánu s barevnými světelnými efekty

14. červenec 2018 15:10

Novou vodní fontánu na lovosickém náměstí probarvují světelné efekty. Vznikla podle architektonického návrhu a nahradila dva původní betonové bloky.

„Chceme, aby fontána nejen zkrášlovala náměstí, ale také přilákala do centra obyvatele,“ řekla mluvčí radnice Ivana Kocánková. „Cílem bylo také vylepšit klima na náměstí v parných měsících roku.“

Václavské náměstí doposud k setkávání příliš nelákalo. Stará fontána byla betonová plocha několik centimetrů hluboká, nevyvýšená a v úrovni chodníku splývala s okolním betonovým povrchem. Za šera, kdy hranice fontány nebyly zřetelné, bylo nebezpečné se v místě pohybovat.

Návrh fontány vypracoval architekt Michael White, který se inspiroval v zahraničí. V řídící jednotce ukryté v šachtě pod zemí lze nastavit tvar, intenzitu a barevnost jednotlivých trysek. Samozřejmostí je anemometr, který zajišťuje, aby se voda při větrných dnech příliš nerozstřikovala.

Zajímavostí je umístění desek s citáty českých i světových osobností přímo v ploše fontány. Náklady na veškeré práce činily podle vedoucího lovosického odboru životního prostředí Vojtěcha Hamerníka zhruba čtyři miliony korun

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související