Louny slibují novým lékařům náborový příspěvek nebo byt. Aktuálně potřebují především pediatry

5. červen 2023 09:52

Půlmilionový náborový příspěvek nabízí město Louny novým pediatrům. Lékaři pro děti a dorost chybějí také v dalších městech lounského okresu, třeba v Žatci nebo v Peruci. V Lounech se rozhodli zkusit lékaře nalákat na různé výhody a finanční pobídky.

„V tuto chvíli je velmi kritický stav u lékařů pro děti a dorost, tedy pediatrů,“ vysvětluje starosta Loun Milan Rychtařík z hnutí ANO.

Pediatrovi, který si ve městě otevře ordinaci, Louny nabízejí různé bonusy. „Nabízíme náborový příspěvek ve výši půl milionu korun, držíme pro něj byt 3+1 v centru města a nabízíme i možnost zřízení ordinace v centru města,“ vypočítává Rychtařík.

Louny by podle starosty potřebovaly ještě alespoň dva dětské lékaře, dva až čtyři praktiky pro dospělé, a dále různé specialisty. „Tam nabízíme 300 000 korun náborový příspěvek plus veškeré ty benefity, které jsem vyjmenoval v té první nabídce,“ přibližuje lounský starosta.

Lounští zastupitelé na svém nejbližším jednání nabídky zahrnou do dotačních titulů města. „Aby to bylo z hlediska legislativy zcela v pořádku, připravili jsme pro tento rok pět milionů korun právě na tyto pobídky,“ dodává starosta Rychtařík.

Město je chce dostat do povědomí inzercí v lékařských časopisech nebo přímo na lékařských fakultách.

Nedostatek lékařů hlásí Peruc i Žatec

Podobné problémy mají i další města – třeba Peruc poblíž Loun. Podle starosty Jana Vnoučka z uskupení Jsme PRO! Peruc se tam zdravotní středisko.

„Před takovými třemi lety jsme měli všechno – pediatra, praktického lékaře i zubaře. Bohužel paní pediatrička zemřela a zubařka šla do důchodu. Praktický lékař sice stále ordinuje, ale také už je v důchodovém věku,“ shrnuje Vnouček.

Peručtí na odborné vyšetření jezdí do Slaného, kde je nemocnice. Dostat se do evidence pediatra nebo zubaře se ale podle starosty některým nedaří. Vedení města už se domluvilo se stomatologem z Ukrajiny, který má zájem v Peruci ordinovat. Zubař ale zatím nezískal potřebnou nostrifikaci.

Praktičtí lékaři pro děti i dospělé a zubaři chybějí také v Žatci. Tamní zastupitelé už před rokem schválili dva stipendijní programy pro studenty lékařských a zdravotnických oborů, kteří se zaváží po studiu ve městě pracovat.

Spustit audio

Související