Louny přestaly kvůli úsporám nasvěcovat své památky a omezily provoz veřejného osvětlení

11. leden 2023 15:51

Obyvatelé Loun si radnici stěžovali na tmu. Město kvůli úsporným opatřením zkrátilo dobu svícení pouličních lamp. A zhasly také reflektory, které nasvěcovaly dominantní památky. Lidé upozorňovali, že neosvětlená místa můžou být za šera nebezpečná.

Osvětlení lounských ulic technické služby ladily od začátku ledna. V prvních dnech zhasínalo odpoledne příliš brzy a ráno se rozsvěcovalo pozdě. Město se tak během přechodné doby, kdy lampy nesvítily, nořilo do tmy.

„Řekli jsme si, že si šetří.“ „Kostel není vůbec osvětlený – prý to bude nějak nastavené.“ To jsou postřehy obyvatelek Loun, které si všimly dalšího úsporného opatření.

To se týká historických památek města včetně dominanty Loun – chrámu svatého Mikuláše.

Podle mluvčího města, Marcela Mihalika, aktuálně nasvíceny nejsou: „Ke změně svitu dochází z důvodů úsporných opatření, protože ceny energie rostou. Bohužel byly zprvu nastaveny špatně časy. Rada města toto potom přehodnotila a technická správa města Loun udělala změny těch časů. Samozřejmě ty stížnosti, pokud řidič nevidí, jsou oprávněné.“

Veřejné osvětlení v lounských ulicích se teď rozsvěcí zhruba čtvrt hodiny před západem slunce, ráno pak zhasíná 26 minut před jeho východem. 48 jističů technik obsluhuje ručně.

Modernizace systému bude nákladná. „To je běh na dlouhou trať, aby se udělala moderní technologie, kde budou ledková světla a kde bude i úspora a bylo to i nějakým způsobem chytré, že se to dá zhasínat na fotobuňku,“ dodává Mihalik.

Fotobuňka sama rozezná, kdy se setmělo natolik, že je potřeba rozsvítit, nebo že už je ráno a lampy můžou zhasnout.

Spustit audio

Související