Litý beránek
Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí…
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 250 ml polotučného mléka
- 1 dl oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- půl kypřicího prášku nebo půl kypřicího prášku do perníku
- čokoládová poleva
- strouhaný kokos, mandle na oči
- tuk a mouka do formy
Postup:
- Pečlivě vymažeme formu a vysypeme ji moukou.
- Smícháme vejce, cukr, olej a mléko.
- Tekutou směs vlijeme do mouky s kakaem a kypřicím práškem, promícháme a vlijeme do připravené formy.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě, po asi půlhodině uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Pokud ne a svrchu už se připéká, zakryjeme ho listem pečicího papíru.
- Upečeného beránka necháme chvíli ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vystydnout.
- Polevu připravíme podle návodu, beránka s ní polijeme, pak posypeme kokosem a oči vytvoříme z oloupané rozpůlené mandle.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.