Litvínov se pokouší sehnat peníze na výplaty asistentů prevence kriminality

21. květen 2019

12 asistentů prevence kriminality v Litvínově má zajištěnou práci jen do konce roku. Skončí totiž programy, ze kterých je město financuje.

Radnice proto hledá způsob, jak sehnat peníze i na další nejméně dvouleté období. Asistenti prevence kriminality pracují převážně na problémovém sídlišti Janov. Tamní komunita je respektuje a lidé se na ně obrací častěji než na strážníky.

O tom, že asistenti prevence kriminality jsou komunitou v Janově vnímáni lépe, než uniformovaní strážníci, ví i ředitel městské policie v Litvínově Zdeněk Urban.

„Ty strážníky vnímají občané spíš jako represivní složku, ty asistentky prevence kriminality si tam naopak vybudovaly nějakou pozici. Prakticky i v době svého volna dostávají oznámení,“ potvrzuje.

Asistenti prevence kriminality pracují v podstatě neustále. Lidé jim důvěřují

„Telefon mi zvoní často – o víkendech, svátcích, i v noci. Někdy i 25 telefonátů za den,“ konstatuje asistentka prevence kriminality Martina Vetermannová.

Všem 12 asistentům končí smlouvy na konci tohoto roku. Končí totiž i programy, ze kterých je město financovalo. Litvínov se proto snaží získat dotace i na příští rok.

Na polovinu asistentů už radnice peníze získala od ministerstva vnitra, o financování dalších 6 asistentů prevence kriminality bude město žádat.

Martina Vetermannová věří, že bude moci práci asistentky prevence kriminality vykonávat i od počátku příštího roku. Pokud ne, najde si ale práci jinou. „Práce se nebojím. Pracovala jsem jako koordinátor veřejné služby, zametala jsem ulice, takže já se toho nebojím,“ krčí rameny.

V případě, že město dotace nezíská, bude městská policie žádat o financování asistentů prevence kriminality z rozpočtu města.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související