Školy a školky v Litvínově by měly být bezbariérové. Město chce požádat o dotace

24. duben 2019 13:38

Radnice v Litvínově na Mostecku chce do několika let přebudovat mateřské a základní školy na bezbariérové. Město proto bude žádat o dotace například na stavbu výtahu, který usnadní pohyb vozíčkářům na základní škole speciální a praktické. Na vozíčku se tam pohybuje denně deset dětí, další mají pohybové problémy a potřebují chodítko. Plošiny na schodištích, které škola nechala vybudovat před 20 lety, už nestačí – jsou pomalé a je jich málo.

„Ta plošina je strašně pomalá, a my potřebujeme něco rychlého, protože pak nestíháme do třídy,“ říká prvňáček Radek, který trpí svalovou dystrofií. Zatím se při chůzi opírá o chodítko. V pozdějším věku ale bude potřebovat vozík.

Jeho maminka Hana Lošanská vypráví, v čem jsou plošiny na schodišti nevyhovující: „Musíme tady nastoupit, vyjet jedno patro, pak přejít dlouhatánskou chodbu, nastoupit na druhou plošinku, a když jede víc dětí, tak tady tu plošinku nemáme. Musíme ji tedy přivolat, a to trvá strašně dlouho.“

Asistentka pedagoga Anežka Vejková má s pozdními příjezdy vozíčkářů do hodiny bohaté zkušenosti: „Tady je plošina, ale když mají ty děti vyučování, než vyjedou ty děti přes tu přestávku nahoru, to je strašná doba. A není tady jeden vozíčkář, je jich tu víc.“

Než vyjede několik vozíčkářů do třetího patra školy, trvá to i desítky minut

„Jedno dítě do třetího patra, kde máme hudebnu, se dostane asi za 12 minut, jak jsme to měřili. A když tam jsou tři, tak si to spočítejte…“ vysvětluje ředitelka základní školy speciální Eva Sekyrková.

Plošiny navíc nezajistí dětem na vozíku přístup po celé škole. Navíc mají některé děti z plošiny strach.

Litvínov chce proto za necelých 9 milionů korun vybudovat na této základní škole výtah. Podle ředitelky školy by usnadnil život nejen dětem na vozíku, ale také asistentům i pedagogům.

Postupně by měly být bezbariérové všechny litvínovské školy. „Pokračujeme v bezbariérovosti dalších zařízení. Je to i Schola Humanitas, tam je to hotové,“ doplňuje místostarostka města Erika Sedláčková z KSČM.

Bezbariérové úpravy jsou také v plánu na základní škole v Janově nebo na soukromé sportovní základní škole.

V loňském roce Litvínov dokončil také bezbariérové úpravy v mateřské škole Ladova, letos se připravuje projekt na bezbariérové úpravy v mateřince v Čapkově ulici.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související