Litvínov chce na sídlišti Janov bojovat proti obchodu s chudobou. Pomoci mají hygienici i kriminalisté

28. březen 2019

Nepořádek, časté požáry, slovní i fyzické potyčky mezi obyvateli a spousta dluhů. Tak vypadají podle vedení Litvínova nejčastější problémy na sídlišti Janov. Žije tam zhruba 4 500, většinou sociálně slabých, lidí.

Osm domů je téměř zničených a vybydlených. Litvínovská radnice chce v polovině roku přijít s plánem, jak situaci postupně řešit.

„Je den, kdy se nezastavíte – támhle začne hořet, jinde začnou krást, támhle mají děti problémy. Do toho správa domu nechá odpojit vodu, takže tam samozřejmě vzniknou další problémy. Změnila se skladba obyvatel – dřív tu bylo víc starousedlíků,“ popisuje asistentka prevence kriminality Martina Vettermanová, která také na sídlišti 33 let bydlí.

Litvínov chce situaci na sídlišti Janov změnit. Připravuje proto nový „akční plán“.

Sídliště Janov v Litvínově

„Díky němu bychom měli mít možnost získávat dotace. Máme takovou představu, že když se tam zlepší prostředí, tak se automaticky zlepší i mezilidské vztahy,“ říká místostarostka Litvínova Erika Sedláčková z KSČM.

Litvínov vyhlásil válku obchodu s chudobou

Město chce být připraveno pro případ, že bude možnost získat dotace na prevenci kriminality, nebo v sociální oblasti. Plán ale hlavně počítá s bojem proti obchodu s chudobou. Do té by se měla zapojit řada institucí.

„Stavební úřad, hygiena, živnostenský úřad, kriminální policie, finanční správa a další instituce, jako jsou sociální služby, městská policie, domovníci… Všechny tyto složky by se měly snažit podle mě nastavit tam standardy, které tam nejsou,“ vysvětluje Lubomír Lupták z vládní agentury pro sociální začleňování.

Podle Luptáka je třeba i nadále pracovat s obyvateli sídliště, nově je ale nutné zasáhnout u těch, kteří ze současného stavu profitují.

Konkrétní kroky plánu by měl Litvínov dopracovat do poloviny roku. O realizaci plánu pak bude jednat zastupitelstvo.

Několika obyvatel Janova se náš redaktor Jan Beneš ptal, co plánovaným krokům města říkají. Na mikrofon nic říct nechtěli, mimo něj se ale vyjádřili v tom smyslu, že už ve změnu situace na sídlišti nevěří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související