Litoměřický Kalich čeká oprava, dřevo se připlaví vorem

20. duben 2019 12:14

Věžička v Litoměřicích - Kalich, která se stala smybolem města pro místní i turisty, se bude opravovat. Uvedla to dnešní MF Dnes.

Památka je ve velmi špatném stavu - jak MF DNES píše, uškodila ji i řada nevhodných rekonstrukcí. Tentokrát bude materiál i způsob stavby odpovídat původnímu stavu. Dřevo na opravu připluje po Labi v podobě vorů na litoměřické Lodní náměstí. 

Průzkum ukázal, že současná věž má za sebou řadu stavebních úprav. Například na krovu z první poloviny 19. století paradoxně stojí starší věžička, která je ze dřeva z druhé půle 16. století.

Z věže je výhled na celé město i široké okolí. Jde o samá pověstná místa - Hazmrburk, Radobýl, labské údolí. Proto je vyhledávaným turistickým cílem.

„Máme zřejmě jedinou věž v republice, kam návštěvníky doprovází nahoru průvodce,“ řekla už před časem Českému rozhlasu Hana Mildová z litoměřického informačního centra, která turisty na věž doprovází. Nové úpravy mají zajistit i větší bezpečí návštěvníků Kalicha.

Věž připomíná kalich a místní pověst ji spojuje s husity, protože v jejich době sehrály Litoměřice významnou roli. Dům ale pochází z pozdější doby, až ze 16. století. A protože patřil měšťanské rodině, spíše se tedy váže k vínu, které se na Litoměřicku pěstovalo a dokonce vozilo na pražský hrad.

Původní krov
Tesařská práce 16. století
autor: směna ČRo Sever | zdroj: MF DNES
Spustit audio

Související