Litoměřické výstaviště vyhlíží tradiční Zahradu Čech. Mohla by snížit finanční ztráty způsobené koronakrizí

4. září 2020 14:14

Výstaviště v Litoměřicích má zhruba 11milionovou ztrátu kvůli pandemii koronaviru. Organizátoři museli v první polovině roku zrušit všechny akce. Ekonomickou situaci výstaviště může ale ještě zachránit nadcházející hlavní akce sezóny – Zahrada Čech. Její začátek je naplánovaný na 11. září.

Výstaviště Zahrada Čech vlastní z poloviny město Litoměřice. Už jaře dalo město firmě jako příspěvek 9 milionů korun. V první polovině roku totiž výstaviště zrušilo celou řadu velkých akcí.

„Nekonala se naše druhá největší výstava – Tržnice Zahrady Čech. Nekonal se ani autosalon na Zahradě Čech, mezinárodní výstava psů a byly pozastaveny i obrovské hasičské slavnosti, které se konají jednou za tři roky,“ vypočítává ředitelka výstaviště Michaela Mokrá.

Tržnice Zahrady Čech 2019

Ekonomické ztráty kvůli koronaviru nesčítají jen na výstavišti. Hotel a restaurace, které jsou v těsném sousedství areálu Zahrady Čech, evidují zhruba třetinový pokles příjmů.

„Jsou to kulturní akce, ubytování, návštěvnost restaurace, máme také kongresové sály. Tohle všechno se nám Zahrada Čech snažila poskytnout a díky tomu, že jsme vedle ní, jsme ty příjmy měli. A ty jsme teď celé škrtli,“ shrnula spolumajitelka podniku Jana Waldhauserová. Kvůli tomu tak zůstali doma i zaměstnanci hotelu a restaurace.

Pokud se tradiční podzimní výstava neuskuteční, je další existence výstaviště ohrožena

Ředitelka výstaviště Michaela Mokrá teď věří, že se podaří Zahradu Čech uskutečnit a výstaviště znovu nastartovat.

Tobogan na Zahradě Čech v Litoměřicích

„Jestliže proběhne Zahrada Čech, tak jsme schopni, za drobných úprav, vystačit až do další jarní výstavy. Pokud budou ta omezení čím dál tím přísnější, a ta situace bude lidi jen strašit a návštěvníci tak nepřijdou, tak v tu chvíli začneme řešit otázku naší další existence,“ dodala Mokrá.

Během Zahrady Čech, která začíná 11. září, budou platit v areálu hygienická opatření, která ředitelka výstaviště koordinuje s krajskou hygienickou stanicí.

V jednotlivých pavilonech budou například lidem doporučovat nošení roušek, zároveň budou hlídat, aby se například návštěvníci neshlukovali.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související