Litoměřické horní nádraží se skví po rekonstrukci novotou

10. červenec 2018 13:57

Litoměřické horní nádraží je po kompletní opravě. Dnes (10. 7.) ho slavnostně otevřeli zástupci Správy železniční dopravní cesty. Výpravní budova přitom letos slaví 120 let od prvního otevření. Rekonstrukce frekventovaného nádraží vyšla na zhruba 11,5 milionu korun a trvala rok.

„Rekonstrukce budovy byla náročná. Je totiž památkově chráněná, navíc na okraji litoměřické památkové zóny, a byla ve špatném technickém stavu. Prošla proto kompletní rekonstrukcí, takže je opraveno i to, co lidské oko nevidí – nová elektřina, nová voda, nové odpady,“ vysvětluje Tomáš Drmola ze Správy silniční a drážní cesty.

Nejsou to ale jediné změny. „Doprava se od prosince, s novými jízdními řády, zrychlí, protože díky předchozím úpravám trati a úpravám na hlavním koridoru Praha – Ústí se bude moci zrychlit doprava mezi Litoměřicemi a Lovosicemi na 11 minut – odpadne křižování v Žalhosticích,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu, který dopravu objednává.

Oprava budovy litoměřického horního nádraží vyšla na zhruba 11,5 milionu korun. Denně tudy podle železničářů projde na 1900 cestujících. Podle Správy železniční dopravní cesty se rekonstrukce dočká v dohledné době také nádraží Litoměřice město.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související