Demolice bývalého nádraží v Duchcově začala a ukončila poslední snahy o jeho záchranu

29. červen 2018 09:32

Historická budova nádraží v Duchcově na Teplicku jde k zemi. Nadšencům ani bývalému vedení města se zchátralou památku nepodařilo zachránit. Zastupitelé se od roku 2012 neshodli na využití budovy. Současné vedení města po sejmutí památkové ochrany nařídilo demolici. Po zbourání tam bude travnatá plocha.

První vlak tudy projel v roce 1867, dřevěné nádraží nahradila stavba architekta Hermanna Rudolfa v roce 1898.

Tomáš Brož z ústecké pobočky Národního památkového ústavu vysvětlil, proč byla budova památkově chráněná: „Památková hodnota by se dala rozvést do dvou rovin. Tou první je osoba architekta. Hermann Rudolf byl poměrně významný architekt. Postavil například teplickou synagogu nebo se podílel na stavbě teplického nádraží. Pak je to samozřejmě význam historický. Duchcov je nyní ospalé městečko, ale v době, kdy se toto nádraží postavilo, to bylo bouřlivě se rozvíjející se průmyslové město.“

V dubnu 1881 zde byla zprovozněna první soukromá telefonní linka v českých zemích. Vedla z duchcovského nádraží do Ledvic na důl Hartman, který se zde nacházel. Byl to opravdu první soukromý telefon v českých zemích, protože do té doby bylo používání telefonu vyhrazenou pouze pro státní a vojenské účely.

Zánik duchcovského nádraží zapříčinila těžba hnědého uhlí

Vlaky tudy přestaly jezdit v roce 1968, když se těžba uhlí přiblížila k Duchcovu – od té doby nádraží chátrá. Bývalé vedení města se v roce 2012 tehdejší památku snažilo zachránit odkupem od Správy železniční a dopravní cesty za 340 tisíc korun.

Od té doby se zastupitelé neshodli ani na využití budovy, ani na zdroji peněz na rekonstrukci. Současné vedení města před dvěma lety uspělo u ministerstva kultury se žádostí o sejmutí památkové ochrany.

Za demolici dá město 1,75 milionu korun – většinu hradí z dotace. Jak řekl starosta Zbyněk Šimbera z ČSSD, podle podmínek dotace může místo nádraží nějakou dobu jen travnatá plocha.

Spustit audio

Související