Litinový pekáč se smaltem je český vynález, který si chválily už naše praprababičky

Litinový pekáč, mnohdy s víkem, to býval dokonalý pomocník v kuchyních našich babiček. Péct v něm byla radost, rovnoměrně se zahříval, dlouho držel teplo, poradil si se svatomartinskou husou i kynutými buchtami.

Co je litina? Slitina železa s uhlíkem a dalšími prvky, díky nimž získává potřebné vlastnosti. V 19. a 20. století vznikalo množství sléváren, některé z nich vyráběly litinové nádobí. Zpočátku mohlo být i zdraví škodlivé. „Tenkrát byly rtuť a arzén běžnou přísadou v litinovém nádobí,“ říká Jan Novák ze smaltovny litinového nádobí v Oseku u Hořovic na Berounsku. Zdravotním problémům spojeným s používáním litiny v kuchyni zamezilo až smaltování.

Pánev

Slavné litinové nádobí

Technologie smaltování byla používaná už ve starověkých zemích Dálného východu. Na zdravotně nezávadný smalt jsme si ale museli počkat. Jeho vynálezcem byl rodák z Havlíčkova Brodu Eduard Bartelmus, český chemik a podnikatel německé národnosti. Jeho objev způsobil revoluci a díky jeho metodě povrchové úpravy litiny smaltováním se hrnce a další nádobí proměnily ve zdravotně nezávadné kuchyňské pomocníky.

Bábovková forma

Společně se svými bratry Bartelmus založil roku 1833 první dílnu na smaltované nádobí v Brně a o pět let později vybudoval další závod v Novém Jáchymově u Berouna. Jen necelých 30 kilometrů od dnešní osecké smaltovny.

Litinovému nádobí tak zůstaly jen dvě nevýhody, váha a cena. Kdo litinu vyzkoušel, nedá však dopustit na její přednosti. „Výborně absorbuje teplo, rozvádí ho rovnoměrně po celém povrchu. Litinová forma je stejně rozehřátá na všech místech,“ popisuje Jan Novák z osecké smaltovny. Nezáleží na tvaru ani na velikosti. Jestli je to pekáč, bábovka nebo lívanečník. Jídlo se připravuje postupně. Například maso se v pekáči opeče ze všech stran a uvnitř dokonale propeče, takže je měkké a šťavnaté.

Znovuobjevování smaltovaného nádobí

Oblibu si získává i grilovací nádobí. „Má velkou akumulaci tepla. Když už ho jednou rozehřejete, stačí ho jenom lehounce zahřívat a ono krásně udržuje teplotu. Neucítíte z něj železitou příchuť, výborně se ošetřuje. Smalt je sklovina, stačí ho namočit a opláchnout houbičkou. A nemusí se ošetřovat, nenasmaltované litinové nádobí po čase začne reznout, musí se různě olejovat nebo vypékat, to se smaltem nehrozí.“

Litina stejně dobře udržuje chlad, když do namraženého litinového rendlíku dáte na stůl zmrzlinu,hned tak se nerozteče.

Smaltované nádobí nechybělo za časů našich babiček snad v žádné domácnosti a dodnes má mnoho příznivců. Ti si často nechávají nádobí po babičce zrenovovat. Při správném zacházení slouží pak dlouhá desetiletí. Smalt je totiž dodnes nepřekonanou antikorozní ochranou kovů.

Muzeum litinového nádobí ve slévárně v Komárově