Lindava: záchrana zraněného dřevorubce ze stromu

27. září 2012
Neznámí hrdinové

Prořezávání větví v koruně stromů je těžká a nebezpečná práce a snadno při ní dojde ke zranění. Začátkem dubna roku 2004 u jedné takové nehody zasahovali profesionální hasiči z Českém Lípy.

Prořezy v koruně starých a vysokých stromů nejsou nic jednoduchého. Lidé, kteří je provádějí, musí mít odpovídající vybavení i fyzickou kondici. Při nebezpečné práci se musí dodržovat řada bezpečnostních pravidel a důležitou roli hraje také správné vybavení. V praxi to ale často vypadá jinak. I přes všechny ochranné pomůcky a bezpečnostní pravidla pak není o zranění nouze.

Právě u zranění při proklesťování stromu zasahovali profesionální hasiči z České Lípy. Po příjezdu na místo zjistili, že musí raněnou osobu urychleně dostat do péče zdravotníků - mladý muž si totiž při práci způsobil velmi vážné zranění se silným krvácením.

Rychlý zásah ale komplikovala neprostupnost koruny mohutného stromu, která znemožňovala hasičům, aby pro mladíka vylezli přímo. Proto k němu musel jeden z nich slanit z přistaveného automobilového žebříku.

Rána silně krvácela a pomoc zraněnému proto musela být poskytnuta ještě na stromě. Při slaňování mladík upadl do bezvědomí, naštěstí na zemi se už o něj postarala záchranná služba. Vážné zranění sice zanechalo trvalé následky, o ruku ale nepřišel.

Také tento zásah českolipských hasičů tedy měl šťastný konec. Vaše názory, připomínky nebo náměty posílejte na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

Policistům se podařilo muže kontaktovat a alespoň přibližně zjistit, kde muž je. Do pátrací akce bylo zapojeno na čtyřicet lidí. Nakonec byli policisté úspěšní, muže nalezli a zachránili. Nechybělo ale moc a mohlo dojít k tragédii...

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.