Lidé z Vrbičan si dál stěžují na těžbu v blízkém vápencovém lomu. Kvůli ní jim prý praskají domy

24. leden 2023 14:32

Obyvatelům Vrbičan na Litoměřicku vadí jejich hlasitý soused – vápencový lom Úpohlavy-Chotěšov. Odstřely podle obyvatel ničí jejich majetek a na domech se objevují další praskliny. Podle posledních měření je ale síla otřesů v povolené normě – obyvatelé přesto svůj spor s těžaři nevzdávají.

„Tady byla prasklina a pak si to sedlo. Je to skrz – až ven,“ ukazuje na jednu z mnoha prasklin na svém domě ve Vrbičanech Šárka Barvová. Popraskané zdi má i Milan Prošek: „Praská to průběžně – během roku se objevují praskliny na různých místech.“

Vliv odstřelů v lomu na praskání domů nebyl prokázán

Oba se shodují, že praskliny souvisejí s těžbou v nedalekém vápencovém lomu Úpohlavy-Chotěšov. Těžaři z firmy Lafarge po domluvě s obyvateli na sedm domů umístili sádrové terčík a po dobu tří měsíců měřili, jestli těžba opravdu ovlivňuje stav domů.

Závěrečná zpráva podle nezávislého starosty Jiřího Šmída ale příliš nepomohla: „Výsledkem je to, že nebyl prokázán žádný vliv – nebylo prokázáno, že by něco praskalo. Myslím, že jeden nebo dva terčíky popraskaly.“

Podle písemného vyjádření ředitele Čížkovické cementárny Lafarge Miroslava Kratochvíla jsou hodnoty odstřelů v povolené normě. „na základě zjištěných skutečností lze konstatovat, že se neprokázala přímá souvislost mezi deformacemi na domech a prováděním trhacích prací v lomu Úpohlavy,“ konstatoval.

Lidé z Vrbičan se chtějí dál bránit

Více polovina obyvatel Vrbičan se chce ale dál bránit. „Sepsali jsme petici, týkající se odstřelů v lomu. Sesbíralo se kolem 130 nebo 140 podpisů, to je skoro víc než polovina obyvatel obce,“ vysvětluje Milan Prošek.

Na vyjádření má teď báňský úřad 30 dní. Obyvatelé spoléhají na to, že těžaři pod vlivem úřadu alespoň změní způsob těžby.

Spustit audio

Související