Lidé z vesnic na trati Žatec – Postoloprty protestují proti plánovaným změnám jízdních řádů

13. červenec 2022 11:46

Plánované změny jízdního řádu můžou zkomplikovat dopravu vlakem lidem z vesnic na trati Žatec - Postoloprty. Na přestupy, které teď navazují, by podle nových grafikonů čekali skoro hodinu. Podepisují proto petici pro krajský úřad.

Marie Parth Rychtaříková se v jízdních řádech vyzná – roky pracuje na železnici. Hned za zahradou u domu v Tvršicích, kde s rodinou bydlí, vedou koleje trati Žatec – Postoloprty – Most.

Petici Tvršických za zachování vlaků sepsala Marie Parth Rychtaříková

„Tam je měnírna a hned vedle je nádraží. Tamhle je rekuperační stanice, kde se mění střídavý proud na stejnosměrný. V Žatci to stavět nechtěli, tak to nádraží Tvršice bylo docela důležitý – byly tu dlouhé koleje na náklady a na křižování. V roce 2006 ho ale zavřeli,“ vzpomíná Marie Parth Rychtaříková.

Měnírna zůstala, vlaky v posledních letech zastavují na znamení. „Tři roky zpátky jsem sepisovala předchozí petici, aby nám zachovali ráno vlak do práce. Od té doby každý rok v červnu zjišťuji, jestli v tom návrhu, co vyhodí, nebude zas nějaká taková úprava,“ vysvětluje Parth Rychtaříková.

Nově by lidé z Tvršic měli čekat na navazující spoje z Postoloprt téměř hodinu

Tentokrát se navrhované změny dotkly přestupů v Postoloprtech, kde lidé z Tvršic, Dolejších Hůrek nebo Lišan přestupují na vlaky do Loun. Od prosince si podle upraveného řádu na přestup počkají.

„Vy tam přijedete vlakem od Loun vždy v 6:13, 7:13 a také dále, ale v 6:08 už vám odjíždí vlak do Žatce, a to samé i na druhou stranu. A vy tam pak čekáte 55 minut na návaznost spojení,“ popisuje Parth Rychtaříková.

Vyplývá to z návrhu připravované úpravy. Zatím přitom přestupy na jednotlivé spoje v Postoloprtech navazují.

„Všechny připomínky prověříme. Je možné, že doprava půjde najít jiným způsobem – cestrující by tak o své spojení nepřišli,“ slibuje Jakub Jeřábek, který vede oddělení Dopravy Ústeckého kraje.

Jiné časy přestupů v Postoloprtech vysvětluje plánovaným nasazením moderních motoráků na trať Postoloprty – Lovosice – Česká Lípa, což jízdu urychlí.

Spustit audio

Související