Lidé z Chomutova a Jirkova se dnes dočkají teplé vody

22. prosinec 2003

Sedmdesát tisíc lidí z Chomutova a Jirkova se dnes dočká teplé vody. Bez dodávek jsou od půlnoci z pátku na sobotu, kdy prasklo potrubí u Málkova na Chomutovsku. Teplo do radiátorů dodávala od sobotního odpoledne chomutovská firma Actherm. Už v neděli večer ale byla dokončena oprava na topné větvi.

"Myslím si, že kolem poledne, nejpozději odpoledne už by všude měla téct teplá voda a mělo by být teplo," řekla ráno Radiožurnálu Petra Šebková z teplárny United Energy.

Potrubí horkovodu prasklo o půlnoci z pátku na sobotu, v místě 3,5 metru pod frekventovanou silnicí I/13. Poruchu na topné větvi způsobila trhlina v délce asi jednoho metru, která vznikla zřejmě v důsledku únavy materiálu. Bylo nutné vyměnit potrubí v délce asi 12 metrů.

Žádné kompenzace za uplynulé dny teplárna United Energy pro své zákazníky podle Petry Šebkové nechystá. "Podle zákona č. 458 máme právo přerušit nebo omezit dodávku při haváriích. Zároveň musím uvést, že ve spolupráci s teplárnou Actherm jsme zajistili dodávku tepla a omezili pouze dodávku teplé vody."

Chomutovská teplárna Actherm od sobotního odpoledne aspoň částečně vytápěla většinu bytů. Temperovala celý Chomutov a asi polovinu domácností Jirkova.

Obyvatelé obou měst jsou letos odstávkou tepla postiženi už poněkolikáté. Na 3000 jirkovských domácností si užilo vychladlých radiátorů a jen studené vody kvůli poruše dálkového napáječe už před šesti dny. Ještě o tři týdny dříve přerušila téměř shodná závada dodávku tepla nejen v Jirkově, ale i v chomutovských sídlištích Kamenná, Zahradní a Písečná.

Bez tepla a teplé vody byl celou noc na neděli také Sokolov a blízké obce i města. Nesnáze způsobila porucha v elektrárně Tisová patřící Českým energetickým závodům. Havárii pracovníci elektrárny odstranili krátce před nedělním polednem.

autoři: zdt , mta , Eva Holá
Spustit audio