Lidé ve Varnsdorfu si příští rok připlatí za svoz odpadu. Výjimku dostanou ti, kteří budou třídit

4. říjen 2021 15:21

Ve Varnsdorfu na Děčínsku podraží poplatek za svoz komunálního odpadu. Ušetřit na něm mohou lidé, kteří se zaváží, že budou třídit. Kvůli zvyšujícím se nákladům na likvidaci komunálního odpadu se chystá zdražovat i Žatec, Dolní Poustevna nebo Krásná Lípa na Děčínsku.

Na svážení odpadků teď většina měst doplácí, třeba ve Varnsdorfu doplácelo město ze svého loni za osobu kolem 450 korun, proto se zastupitelé rozhodli zvýšit pro příští rok poplatek o 120 korun. „Přitom ale stále budeme doplácet,“ krčí rameny starosta Roland Solloch, zvolený za ANO.

Lidé ve Varnsdorfu tak od ledna zaplatí za svoz odpadků 720 korun. Město jim ale za třídění nabízí slevu. Pokud se přihlásí na radnici s tím, že budou třídit, dostanou slevu 120 korun – to znamená, že budou za odpadky platit stejně jako letos.

„Budou mít ale povinnost třídit opravdu všechno. A je to kontrolovatelné – my ty kontroly děláme průběžně,“ vysvětluje referentka odboru životního prostředí Eva Malá.

Jestliže úředníci zjistí, že lidé přihlášení k systému intenzivní separace odpadu netřídí, o slevu přijdou.

Poplatky za svoz odpadu zvyšují i další města v Ústeckém kraji

Varnsdorf není jediné město v Ústeckém kraji, které se chystá zvedat výši poplatku za odpadky. Víc lidé zaplatí i v Žatci.

„To téma rezonuje celou Českou republikou, v souvislosti s legislativou,“ říká starostka Zdeňka Hamousová z hnutí ANO.

Doteď platila rodina v Žatci za velikost popelnice a četnost vyvážení. Nově to bude 900 korun za osobu ročně, a to včetně dětí. „Ten poplatek, i pokud ho vybereme za každého obyvatele, nestačí pokrýt ty náklady s odpadem,“ přiznává starostka.

O navýšení poplatku za svoz odpadků teď debatují zastupitelé i v Krásné Lípě na Děčínsku nebo Dolní Poustevně, Lobendavě či Lipové. Města i obce se snaží vymyslet, jak budou s odpadky nakládat po roce 2030, kdy je zakázáno jejich skládkování.

Ve Varnsdorfu by například rádi vybudovali spalovnu. Krásná Lípa a 14 okolních obcí zas přemýšlí, že se spojí v jeden celek, založí vlastní svozovou firmu – budou tak sami moci ovlivnit, kde odpadky skončí.

Spustit audio

Související