Lidé v karanténě a izolaci kvůli koronaviru mohou v Ústeckém kraji volit prezidenta na sedmi místech

11. leden 2023 08:32

První občané Česka mohou 11. ledna odevzdat svůj hlas v prezidentských volbách. Jde o lidi, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci. K dispozici jsou jim tzv. drive-in volební místa.

Na tzv. drive-in volebních stanovištích můžou volit lidé, kteří mají trvalé bydliště v daném okrese.

Podle Magdaleny Fraňkové z krajského úřadu ale mohou například tady v Ústí nad Labem odvolit i ti, kteří na Ústecku nebydlí – a to v případě, že mají vyřízený voličský průkaz. Lidé se také musí prokázat potvrzením od hygieniků nebo lékaře o tom, že mají nařízenou karanténu nebo jsou v izolaci. Pokud ho nemají, musí předložit alespoň čestné prohlášení. Celá volba je navíc specifická v tom, že lidé nesmí na drive-in volebním stanovišti vystoupit z auta a během hlasování musí mít zakrytá ústa a nos.

Hlasování z auta není jedinou možností jak odvolit. Pokud je někdo v karanténě nebo izolaci doma a nemůže se dostat na drive-in volební místo, může se do 12. ledna večer nahlásit krajskému úřadu. Zástupci volebních komisí pak začnou tyto občany obcházet v pátek 13. ledna ráno.

Pokud se navíc stane, že se kvůli koronaviru uzavře některé z pobytových zařízení, budou během 12. ledna volit do speciální volební schránky i klienti takových domovů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související