Lidé v Doubici se skládají na záchranu kostelních varhan. Vybrali už desítky tisíc korun

5. srpen 2016

Veřejnou sbírku na záchranu varhan vyhlásila obec Doubice na Děčínsku. Tamní obyvatelé nechtějí o nástroj, který je v kostele Nanebevzetí Panny Marie, přijít. Vybrali už několik desítek tisíc korun a peníze na transparentní účet neustále přibývají.

Varhany jsou, tak jako kostel, z počátku 19. století a jejich stav není dobrý. „Ty nánosy prachu a špíny se musí odstranit. Mají velmi poškozené měchy a i ten rám je poškozen červotočem,“ ukazuje nezávislý starosta Jan Drozd.

Doubičtí proto vyhlásili na opravu varhan veřejnou sbírku. „Ten ohlas byl jako vlna radosti, že se něco udělá s varhany, které mají krásný zvuk,“ dodává starosta. To potvrzuje i odborník na tento nástroj Ivan Bok, který se na ty Doubické varhany byl podívat. „Ta zvuková stránka je docela zajímavá… Povedlo se vytvořit varhany, které mají svojí tvář,“ říká varhanář s tím, že opravy děravých měchů se ujme ještě letos.

Měchy, takzvaně překoží, budou místo koženky z pravé kůže. To umožní Doubickým pořádat v kostele koncerty, jejichž vstupné půjde právě na opravy varhan. „Máme naplánované tři koncerty. 26. srpna by tu měla zahrát paní Kateřina Englichová, což je světoznámá harfenistka,“ dodává starosta.

Kostel a varhany mají za sebou pohnutou minulost

Doubický starosta Jan Drozd u vstupu do kostela

„V 70. letech nastalo nějaké období devastace, kdy ten kostel byl pravděpodobně otevřený a varhany byly rozházeny po celém kostele. Unikátní věc byla, že se je podařilo opravit už v roce 1988,“ vysvětluje varhanář Ivan Bok.

Jeho slova potvrzují i pamětníci, kteří v Doubici žijí, třeba pan Jaroslav Král: „To nechali rozkrást komunisti. Vím, jak vypadal ten kostel, píšťaly se válely po celý Doubici. My jsme to pak jako brigádnici dávali dohromady.“

Celková oprava nástroje vyjde podle varhanáře na 180 000 korun. Hotová by měla být příští rok. Zatím se na transparentním účtu veřejné sbírky sešlo kolem 50 000 korun. Jestliže se místním a chalupářům nepovede celou částku vybrat ve veřejné sbírce, zbytek doplatí římskokatolická církev, které kostel patří.

autor: dap
Spustit audio