Lidé bez domova hledají v mrazech místa pro přenocování v teple. V Děčíně jim nabízí vyhřívaný stan

9. únor 2021

V Děčíně znovu otevřeli vyhřívaný stan pro lidi bez domova. Mohou v něm strávit mrazivou noc, kdy teploty klesnou k −10 °C. Stan v děčínském kempu bude potřebným k dispozici po celý týden. Poprvé v něm mohli přespat v noci na úterý.

Dobrovolný hasič Jaroslav Jukl v kempu pod mostem připravuje velký oranžový stan pro příchozí, aby tu měli teplo. „Už se tam topí, ale chvilku bude trvat, než se ta spirála nažhaví,“ dodává.

Je krátce před 19. hodinou a za vraty kempu už postávají první zájemci o nocleh.

Jako první stojí pan Dušan. „No, furt je to lepší než bloudit venku. Jinak trávím noci po známých, nebo jak se dá,“ krčí rameny. To už ho služba v kempu volá do malé buňky – dá mu přečíst pravidla ubytování a změří mu teplotu.

Lidé bez domova hledají v mrazech místa pro přenocování v teple. V Děčíně mohou strávit noc ve vyhřívaném stanu

Uvnitř stanu se zatím dělá teplo, vedle sebe je tu 10 postelí. Vedle stanu pak stojí dvě mobilní toalety, pro lidi bez domova jsou tu také přichystané roušky.

Stan bude v provozu celý týden.

„Podle předpovědi by mrazy pod −10 °C měly trvat zhruba do soboty – tedy do té doby by měl být stan otevřen,“ říká mluvčí města Luděk Stínil.

Jen v noci na úterý využilo možnosti přespat ve stanu pod Novým mostem 8 lidí. Město v budoucnu plánuje otevřít pro bezdomovce místnost na přespání na Benešovské ulici.

Spustit audio

Související