Líbání

30. duben 2012

Polibek v určité formě znají i opice, a tak není divu, že je rozšířen téměř po celém světě. Ale pozor – jiný kraj, jiný mrav!

Starověcí Římané polibkem zdravili přátele a rodinu, ale také lidi na ulici, a dokonce i podomní obchodníky. V Egyptě ve starověku líbání skoro neznali. Kleopatra prý nepolíbila žádného ze svých nápadníků. Když ve středověku v Itálii muž políbil dívku na ulici, očekávalo se, že si ji vezme.

U nás máme krásnou tradici - prvomájový polibek pod rozkvetlým stromem. Víte ale že je líbání zdravé? A to i podle lékařů! Dlouhý polibek snižuje vysoký krevní tlak a zlepšuje cholesterol v krvi. Zároveň prokrvuje dásně, procvičuje obličejové svaly a svaluje kalorie.

Správný polibek uvolňuje endorfiny. Mezi blahodárné vlastnosti polibku patří taky okysličování organismu. Podle japonských vědců je líbání lékem na sennou rýmu. Tak co říkáte? Líbat se a ještě tím pomáhat svému fyzickému a duševnímu zdraví - to přece stojí za to!

0:00
/
0:00

Polibky jsou také barometrem partnerského vztahu. Začínající mileneckou krizi prozradí nejdříve právě polibek. Pro některé manžele je totiž lehčí se milovat než se líbat. Polibek je totiž intimnější než samotný sex. Proto prostitutky odmítají líbat své klienty a také v pornografickém průmyslu je polibků jako šafránu.

Líbání ale nemusí být jen indikátor narušeného vztahu, ale také se může stát prvním krokem k obnovení citů. Čím častěji se prý partneři líbají, tím pevnější vztah mají...

0:00
/
0:00
Spustit audio