Levanduli můžete jednoduše vypěstovat i doma, říká pěstitelka

Levandule je známá především pro svou vůni, barvu a zklidňující účinky. Tuto zajímavou a specifickou rostlinu najdeme nejen na jihu Evropy, ale i v našich nížinách.

Na jihu Evropy najdeme nekonečné lány této rostliny. V Čechách se levandule začala ve velkém pěstovat poměrně nedávno. Je tomu tak i proto, že tato rostlina potřebuje hlavně teplo a sucho.

Jednu takovou levandulovou zahradu můžeme najít i u nás na severu, a to pod hradem Hazmburk. Simona Görtlerová se svou rodinou vytvořila veřejnou zahradu nejen s levandulí, ale i s krásným posezením a ostatními květinami.

Levanduli a dalším bylinkám se bude více dařit za oknem kuchyně, než uvnitř

Levanduli si můžeme vypěstovat i sami na zahradě. „Koupíme si rostlinu a vybereme kvalitní místo – měla by to být vápenitá půda. Stačí přidat do hlíny omítku nebo trochu písku a zasadíme rostlinu,“ popisuje výsadbu Simona Görtlerová.

Podle ní se rostlina musí zalévat do kořenů, a ne po rostlině. Dále bychom kolem rostlin neměli dávat mulčovací kůru, ale spíše štěrk nebo kamínky, aby chytala teplo ze všech stran.

Levandule je podle zahradnice velmi nenáročná květina, které stačí pouze dešťová voda. Poslechněte si celý rozhovor s ní – dozvíte se další užitečné tipy a informace.

autoři: Renáta Filipi , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.