Lesník na Štětsku našel zachovalý pravěký poklad – včetně dvou bronzových seker

29. září 2022 09:48

Překvapení čekalo na pracovníka lesní správy – během své práce na Štěstsku totiž objevil bronzový zdobený náramek. To ale nebylo vše, spolu s náramkem pod zemí ležely i další předměty. Přivolal proto k nálezu historiky z Podřipského muzea, kteří pravěký poklad vyzvedli, očistili a určili jeho stáří.

Kde se poklad v lese vzal, zatím není jasné. Historici mají hned několik verzí. Podle ředitele Podřipského muzea Martina Trefného je nejpravděpodobnější to, že původní majitel cenné předměty ukryl před nepřáteli.

„Ta vesnice mohla být napadena nepřáteli, a ten, kdo tyto předměty vlastnil, se o ně obával, protože ten kov byl velice cenný. Proto je schoval, a pak už si je z nějakého důvodu nevyzvedl,“ vysvětluje Trefný.

Součástí nálezu tzv. depotu byly kromě dvou bronzových seker, masivního náramku i dva kusy kovu. „Musíme spektrální analýzou zjistit, jestli už je to ta slitina mědi a cínu, čili bronz, nebo jestli jsou to kousky mědi,“ dodává Trefný.

Zachovalý pravěký poklad pochází z doby bronzové. „Jednalo by se o nějaké 14. až 11. století před Kristem. Celkové stáří je plus mínus 3200 až 3400 let,“ upřesňuje Trefný.

Podle ředitele Podřipského muzea měly tyto kovové předměty ve své době obrovskou hodnotu. „Měly hodnotu nadstandardní, nikoli běžnou. Kdyby měly hodnotu běžnou, tak by je asi majitel neschovával,“ uzavírá Trefný.

Historici teď nálezy zakonzervují a poté vystaví v Podřipském muzeu.

Spustit audio

Související