Lesníci v těchto dnech likvidují ohnisko nákazy kůrovce v Děčíně

14. leden 2016

Kvůli extrémně suchému a horkému létu se v Děčíně přemnožil kůrovec. V těchto dnech se tak z Pastýřské stěny ozývá hluk motorových pil a obyvatelé každý den pozorují hustý dým. Lesníci se tam snaží zabránit přemnožení kůrovce, napadené stromy pak musí spálit.

Lesníci v těchto dnech řeší ohnisko nákazy lýkožroutem na pastýřské stěně v Děčíně. František Pažout chodí po lese, dívá se po stromech, a ty napadené označí reflexním sprejem. „Teď jsme našli napadený smrk, vezmu barvu, označím ho, a ten smrk to má spočítaný…“ konstatuje František Pažout.

Kdyby lesníci nechali lýkožrouta rozmnožit, byla by zkáza lesa velmi rychlá. „Z jednoho vzrostlého smrku se může vylíhnout a vylítat 10.000 brouků. Do léta to tady pak může být klidně celý zrzavý. Na dálku krásně zelenej smrk, přijdete k tomu, a ten strom je bez kůry. Tam vidíte vlastně ty chodbičky od těch broučků,“ popisuje Pažout.

Za přemnožení lýkožrouta může extrémně suché a horké léto

S lýkožroutem lesklým bojují lesníci v Děčíně kvůli letnímu suchému počasí, potvrzuje ředitel městských lesů Antonín Novák. „Poslední roky byly extrémně teplé, bez srážek, loňský rok byl úplně extrémní, loňský rok byl abnormálně semenný pro ten smrk, takže ten smrk byl oslabený. Kdyby byl zdravý, tak by ty brouky zavalil pryskyřicí a udusil je.“

Lesníci musí mnohdy vykácet i stromy stojící okolo napadeného jedince, jak vysvětluje Antonín Novák. „Kdybychom ho tam nechali, protože zatím vypadá relativně zdravý, tak ono se to zase rozšíří dál... Musíme to zpracovat a odstranit. To, co se dá, prodat na dříví, ale ty těžební zbytky musí být spáleny.“

S kůrovcem neboli lýkožroutem se potýkají v celé republice, například v okolí Doks vytěžili vloni lesníci 3.000 kubíků napadeného dřeva.

autor: dap
Spustit audio