Lesníci na Litoměřicku musí vykácet desetitisíce jasanů, které decimuje zákeřná houba

3. duben 2023 13:08

Extrémní sucha a teplá léta stojí podle lesníků z Mendelovy univerzity za šířením nebezpečné houby, která likviduje tisíce jasanů po celém Česku. Oslabené stromy jsou totiž náchylnější k nákaze. Jako první napadá houba kořeny, stromy pak ztrácí stabilitu a padají při poryvech větru.

Třeba lesníci u Milešovky v Českém středohoří proto musí zpracovat desetitisíce kubíků jasanového dřeva.

„Ten napadený strom značkují ptáci, protože už je v něm podkorní hmyz. Ten strom pak už vykazuje známky usychání – tam pak hrozí nejen pád větví, ale i celého stromu na tu státní silnici,“ vysvětluje revírník Petr Bláha. Ukazuje přitom na jasan, který už je částečně bez kůry – stejně jako stovky dalších stromů je i tenhle napadený zákeřnou houbou jménem chalara.

„Ta nemoc způsobuje, že odumírají i kořeny a strom, který jinak vypadá jako zdravý, se pak při sebemenším větru vyvrátí,“ dodává Bláha.

Kácí se i u turisticky frekventovaných cest

Nebezpečné stromy se teď musí rychle dostat z lesa. Okolí Milešovky je totiž častým cílem turistů. „Je poměrně velký tlak od veřejnosti, abychom k nějakému zákazu vstupu do lesa nepřistupovali, protože je to vždycky poměrně velká plocha,“ vysvětluje lesní správce Petr Chvála.

Kromě lesních stezek jasany ohrožují také silnici spojující Milešov a Kostomlaty pod Milešovkou. Vykácet se tak musí tisíce stromů. „Jen tady na tom revíru nás čeká zhruba 5000 kubíků. Dalších 5000, možná až 7000, nás pak čeká za silnicí, protože ta je hranicí dvou revírů, a tam se bude pokračovat,“ říká Chvála.

Jasany sice ve zdejších lesích dřevorubci vykácí, modříny, duby, habry nebo buky tu ale zůstanou. „Nevzniká nějaká rozsáhlá holina – spousta těch ploch se obnoví přirozeně,“ přibližuje Chvála.

Houbou napadené stromy mají lesníci problém i zpeněžit. „Protože je to dřevo napadené chalarou, tak moc druhů jeho zpracování není. Většina z něj proto skončí jako palivo nebo vláknina,“ uzavírá Petr Chvála.

Kácení se týká i jasanových lesů u Budyně nad Ohří, tam je zapotřebí vykácet na 30 tisíc kubíků dřeva. S těžbou tam lesníci budou pokračovat zase na podzim.

Spustit audio

Související