Česká inspekce životního prostředí nezakázala další kácení bučin nad Horním Jiřetínem. Město proto poslalo stížnost na Evropskou komisi

16. červenec 2021 14:37

Podle České inspekce životního prostředí je kácení buků v Krušných horách na Mostecku nad Horním Jiřetínem v pořádku. Vyplývá to ze závěru šetření podnětu, který v březnu podalo hnutí Greenpeace. Chce ochránit původní listnaté lesy, díky kterým je celá lokalita v rámci celého Česka ojedinělá. Horní Jiřetín proto poslal stížnost k Evropské komisi.

„Stížnost k Evropské komisi jsme už podali, protože si myslíme, že přístup českých orgánů ochrany životního prostředí rozhodně neodpovídá významu toho problému,“ říká starosta Horního Jiřetína ze Strany Zelených Vladimír Buřt.

ČIŽP žádné zásadní pochybení v kácení stromů nevidí

Šetření České inspekce životního prostředí trvalo tři měsíce, za tu dobu zjistili inspektoři jen dílčí pochybení.

„Česká inspekce životního prostředí zjišťovala, zda firma IH Farm postupovala podle krajským úřadem schváleného hospodářského plánu a dalších zákonných povinností, a v tomto směru nedošlo k žádnému pochybení, kromě toho, že byla pro obnovu lesa používána nepůvodní dřevina – douglaska. Proto také nelze vyloučit případný postih. Inspekce ale musí vždy postupovat v souladu s rozhodnutím krajského úřadu, který kácení lesa v daném rozsahu povolil,“ shrnul mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Podle Nikol Krejčové z Greenpeace měl orgán ochrany životního prostředí vydat vyhlášení bezzásahovosti na celém území.

„Jsme zklamaní z toho, že inspekce nenašla žádný problém v tom, jak je ta lokalita degradována. Oni vlastně konstatují, že veškeré kácení probíhá v souladu s lesním hospodářským plánem. Podle nás je ale prostě problém i v tom plánu, který připravuje majitel a schvaluje ho krajský úřad, protože k tomu kácení dochází opravdu masivně,“ vysvětlila Krejčová.

Ústecký kraj slibuje, že nechá kácení omezit

Pozemky, na kterých těžba dřeva od podzimu do jara probíhá, patří společnosti IH Farm, která je pronajímá firmě Fine Dream. Ta už se dříve vyjádřila, že kácí dřevo po dohodě s Ústeckým krajem a v souladu s lesním hospodářským plánem.

Krajský úřad chce kácení omezit. Smlouva by měla být podepsána do konce července.

„Počítáme stále s tím, že ta smluvní ochrana bude uzavřena. Nyní je to ve fázi, kdy už se řeší nějaké právnické záležitosti, ještě se řeší nějaké poslední úpravy věcného obsahu té smlouvy. Počítáme s tím, že do konce července by t smluvní ochrana měla být podepsána,“ uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Co je předmětem smlouvy a jak by se mělo kácení omezit, to zatím Ústecký kraj neřekl.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související