Lenka Kulovaná – půvabná krasobruslařská mistryně z Ústí nad Labem

Je sedminásobnou mistryní republiky v krasobruslení, ale venku medaili nezískala. Možná proto, že nebyla ideální skokankou. Ačkoliv měla dobrý odraz, byla na krasobruslení příliš vysoká. I přesto ale ústecká rodačka Lenka Kulovaná platila v 90. letech za jednou z nejpůvabnějších a nejelegantnějších žen na ledě.

Na brusle se poprvé postavila ve třech letech. Když onemocněla bronchitidou, lékař doporučil, aby začala sportovat tam, kde se dýchá studený vzduch. A jelikož byla její maminka obrovskou fanynkou krasobruslení, bylo rozhodnuto.

Do 13 let trénovala na ústeckém ledě, potom v Praze. Pět dní v týdnu dřela šest až osm hodin denně, v sobotu čtyři. V neděli odpočívala.

Nejblíže k velké medaili byla Lenka Kulovaná na evropském šampionátu v roce 1992. Po krátkém programu figurovala na třetí pozici a soupeřky volné jízdy kazily. Kdyby zajela výborně, mohla skončit druhá, ale nevyšlo to. Odvezla si 5. místo.

Desátá byla na mistrovství světa v Praze a jedenáctá na své první olympiádě v Albertville. Pod pěti kruhy pak startovala ještě dvakrát. V Naganu, kde nesla českou vlajku, se jí líbilo nejvíc, i když tam závodila s horečkou.

Po ukončení kariéry jezdila lední revue Holiday on Ice. Krasobruslení pak trénovala ve Spojených arabských emirátech, kde žila 10 let. Potkala tam svého francouzského manžela, se kterým má syna Daniela.

autor: Milan Knotek
Spustit audio