Ledový salát s červenou řepou

Něco na odlehčení po vánočních hodech a ještě ke všemu je to zdravé a dobré!

Suroviny:
1 červená řepa
půl ledového salátu
olivový nebo slunečnicový olej
sůl
citronová šťáva
slunečnicová semínka

Postup:

1. Řepu omyjeme, neloupeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby upéci. Je dobré využít místečko při pečení něčeho jiného. Takto upečená řepa vydrží v lednici i den, dva. Je chutnější, než vařená.

2. Slunečnicová semínka nasucho na pánvi krátce orestujeme.

3. Ledový salát natrháme na kousky, řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme k salátu v míse. Zakapeme olejem a citronovou šťávou, mírně osolíme.

4. Jednotlivé porce posypeme orestovanými slunečnicovými semínky a podáváme. S kouskem pečiva poslouží i jako lehké jídlo, nejen příloha.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.