Lázně v Teplicích přišly kvůli koronaviru o zahraniční klienty – nahradili je ale Češi

14. srpen 2020 13:32

Lázně Teplice zaznamenávají velký zájem o pobyty, a to i díky státním poukazům. I přesto ale vedení společnosti odhaduje, že letošní hospodaření skončí ve ztrátě. Jde o důsledek jarního nuceného uzavření kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

V současnosti se v lázních léči zhruba 450 klientů. Ze tří čtvrtin jsou to lidé, kterým léčbu platí zdravotní pojišťovna, zbytek jsou samoplátci.

Otevřené jsou čtyři z pěti lázeňských domů – Nové lázně, Beethoven, Kamenné lázně a dům Jirásek, zavřené zatím podle obchodní ředitelky Yvety Sliškové zůstávají Císařské lázně, kde se ambulantně léčili hlavně cizinci, zejména z arabských zemí a Ruska. Ti tam teď nejsou – lázně naopak začali objevovat Češi.

Stát se snaží lázeňství po jarní přestávce podpořit poukazy na 4 tisíce korun. Podmínkou je strávit v lázních nejméně 6 nocí a absolvovat minimálně 5 procedur. O tuto podporu je mezi lidmi velký zájem – v Teplicích zatím tuto možnost využilo 250 lidí, další tisícovka má pobyt zamluvený.

Podle Sliškové se termíny plní i lidmi, kteří chtějí i kratší pobyty – trochu volněji je v prosinci – zatím ale stopku pro nové klienty v lázních nemají.

Loni lázně měly skoro 13milionový zisk, letos ale skončí ve ztrátě. Ta za první pololetí činí 42 milionů korun – vedení firmy ale předpokládá, že se ji do konce roku podaří stáhnout na 30 milionů korun.

Na jaře lázně také propustily 160 lidí. 35 jich už ale podle Yvety Sliškové opět v lázních pracuje – právě kvůli zájmu klientů.

Spustit audio

Související