Labe by v Ústeckém kraji nemělo podle hejtmana napáchat větší škody

16. září 2024 13:27

Labe v Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat během úterního večera. Po jednání krajské povodňové komise to uvedl hejtman Jan Schiller z hnutí ANO. Podle něj se lidé v regionu nemusejí obávat, že by se řeka výrazně vylila z břehů.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO by mohlo Labe zvládnout současnou masu vody. Výhodou je podle něj to, že je celý tok řeky regulovaný. Řeka by mohla kulminovat zřejmě v úterý večer.

Zároveň ale hejtman zatím nechtěl spekulovat o tom, jaké hladiny Labe v Ústí nad Labem při kulminaci dosáhne. Záležet bude na možném zvýšení odtoku z přehrad na Vltavě – na jihu Čech totiž stále prší.

Semafory na křižovatce na Předmostí v Ústí nad Labem řídí přímo policisté

Právě kvůli riziku vysoké hladiny jsou v současnosti v Ústí nad Labem omezené důležité křižovatky pod Mariánskou skálou a pod Větruší. Pondělní předpověď pro stoupání hladiny je oproti víkendovým prognózám příznivější. I podle toho případně město po odpolední povodňové komisi možná upraví dopravní omezení.

„Pokud by ty odhady měly být stejné, pak očekáváme, že ta opatření zůstanou v platnosti. Musíme ve 14 hodin rozhodnout na základě našeho povodňového štábu,“ dodal primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Právě kvůli současným opatřením se ve městě tvoří kolony a zpoždění v řádech desítek minut má i MHD.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související