Kvůli válce na Ukrajině možná Ústí nad Labem změní názvy tří ulic. Vedení města chce ale nejdřív znát názor obyvatel i historiků

9. březen 2022 08:55

Město Ústí nad Labem připravuje změnu názvu ulic Moskevská, Žukovova a Koněvova. Jde o reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Magistrát teď bude zjišťovat, jak se k případnému přejmenování ulic staví lidé, kteří tam bydlí. Vyjádřit se mají i historikové.

Impulzem pro úvahu o změnách názvu ulic byl návrh zastupitelky Lenky Vonky Černé z uskupení Vaše Ústí, která chtěla přejmenovat Moskevskou ulici.

„Je to ulice v centru města, kterou bych ráda, aby město symbolicky přejmenovalo a vyjádřilo tak svůj postoj k válce na Ukrajině. Bylo by to gesto, které bude v centru města vidět,“ vysvětlila Lenka Vonka Černá.

Rychlé přejmenování Moskevské ulice nepovažoval primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO za rozumný nápad: „Zjistil jsem si, kolika občanů a firem by se to dotklo, protože to znamená změnu v rejstřících, dokladech a také dále, což vyvolává náklady. Pochopil bych to, kdyby se jednalo o Putinovu ulici nebo něco podobného, ale tohle nepovažuji za důležité.“

Přejmenování hrozí třem ulicím ve městě

Zastupitelé nakonec návrh na přejmenování Moskevské ulice na ulici Ukrajinskou neprojednali. Místo toho má město prověřit možnost změny názvu tří ústeckých ulic – Moskevské, Žukovovy a Koněvovy ulice.

„Návrh kolegyně Černé na přejmenování ulice Moskevská nebyl projednaný, proto jsem ho nemohl podpořit. Navíc si myslím, že jsou v Ústí nad Labem v tomto ohledu lepší adepti pro přejmenování, abychom ukázali že podporujeme Ukrajinu, a že považujeme putinovské Rusko za agresora,“ vysvětlil zastupitel Martin Krsek z PRO Ústí.

K plánu na přejmenování ulic se teď mají vyjádřit historikové a názor by měli městu sdělit i obyvatelé tří zmíněných ulic.

„Určitě to bude fajn, aby lidé z těchto ulic vyjádřili svůj názor tím, že ho napíšou na úřad, nebo ho adresují zastupitelům. Bude to jeden z důležitých podkladů pro hlasování v příštím zastupitelstvu,“ doplnil městský zastupitel Martin Krsek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související