Kvůli kůrovcové kalamitě lesní školky jen tak tak pokrývají poptávku po listnatých stromech

3. duben 2019

Kůrovec a silný vítr způsobili v lesích v Česku rozsáhlé škody. To nutí majitele a správce lesů zahájit masivní výsadby nových stromků. Poptávka je hlavně po listnáčích. Na to ale nebyly lesní školky připravené – jen stěží proto pokrývají zvýšený zájem právě o sazenice listnatých stromů.

Zvýšený zájem o mladé listnáče potvrzuje i vedoucí lesní školky Krásné Pole Jaroslav Kučera: „Buk, borovice, jedle, dub – to je základ. Teď se prosazují spíš listnáče.“

To, že školky nebyly na velkou poptávku po listnatých stromech připravené, potvrzuje i předseda Sdružení lesních školkařů ČR Přemysl Němec.

„Klesla poptávka po smrku, o to větší je po ostatních dřevinách. Listnáče, douglasky… Lesní školky nebyly na takový pokles poptávky po smrku připraveny. Řešením je práci odložit a začít zalesňovat později,“ konstatuje Němec.

Národní park České Švýcarsko zatím stromky vysazovat nehodlá

Takovou taktiku zvolí i správa národního parku České Švýcarsko. „Letos na jaře výsadby provádět nebudeme – pokud by nastoupilo léto tak rychle jak loni, tak by všechny sazenice pomřely na nedostatek vláhy. A zalesňovat na holinách ihned po kůrovcové kalamitě je čiré bláznovství, protože ty plochy nemají vhodné mikroklima,“ vysvětluje mluvčí parku Tomáš Salov.

Kůrovec i vichřice řádili i v sousedním Sasku. Ani tam se na osazování holin rozhodně nechystají.

„Zatím máme plné ruce práce s odtěžováním napadeného a popadaného dřeva. Na výsadbu nových stromů teď vůbec nemyslíme,“ shrnuje vedoucí lesní správy Neustadt Uwe Borrmeister.

Národní park i Lesy ČR se teď snaží odtěžit co nejvíc dřeva. Popadané stromy by totiž mohly být zdrojem potravy pro larvy kůrovce. Zmizet z lesů proto musí nejpozději do června, aby se z něj škůdce nemohl znovu vyrojit.

Spustit audio