Kupujete stan? Rozmyslete si, pro kolik bude lidí a kam s ním budete jezdit

17. srpen 2016
Jak správně nakupovat

Základní kritéria, která ovlivní správný výběr stanu, jsou: počet osob, které má stan „pojmout“, místo, kde chcete stan nejčastěji užívat a váha stanu.

Stany a jejich vrstvy

Matěj Urbánek, prodavač sportovního zboží, radí: „Jednoplášťové stany jsou lepší jenom někam na přespání, na jaro, léto. Jsou méně odolné vůči dešti. Dvouplášťové stany vydrží víc, mají lepší pruty v sobě, udrží větší vodní sloupec. Hodí se na delší túru. Jednoplášťové rovná se rychlé rozbalení, sbalení, dvouplášťové se hodí pro pobyt, když jste někde déle.“

Jestli zvolit jednoplášťový nebo dvouplášťový stan hodně souvisí s přírodními podmínkami, kterým chceme stan vystavit, a délkou pobytu. Určitě se hodí jiný je stan na cesty, například do hor, a jiný stan na hraní pro děti na zahradu.

Podle tvaru odhadnete stáří stanu

Stanování

Typický tvar současného stanu je kopule. Jejich největší výhodou je opravdu snadná stavba. Dřívější áčka výrobci sice stále vyrábí, ale jako zastaralejší typ spíš jen výjimečně. Základní tvary jsou tedy kopulové, tunelové a jejich kombinace.

Tip pro vás: samorozkládací stan

Hitem současnosti jsou samorozkládací stany. Takový stan rozbalíte, vyhodíte ho do vzduchu a on se sám rozloží. Jde v podstatě o nejjednodušší jednoplášťové stany, které nejsou určené do extrémních podmínek.

Platí, že čím je stan složitější a větší, tím je i dražší. Proto nejdražší bývají rodinné stany, které svou cenu ale vyvažují tím, že také nejdéle vydrží.

Přihlédněte k tomu, jestli stan budete nosit na zádech, vozit na kole, nebo přepravovat autem. Tomu přizpůsobte váhu stanu.

Důležité je také vědět, jak často budete stan rozkládat a skládat. Když stan postavíte jednou a pak v něm budete celou dovolenou pobývat, můžete si dovolit konstrukci se složitější stavbou. Jestliže ale každý večer budete nocovat jinde, má jednoduchost stavby mnohem větší prioritu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio