Kupujeme vánočního kapra – kapr šupinatý, nebo kapr lysec? Co je lepší?

21. prosinec 2015
Jak správně nakupovat

Podle “ošupení“ se kapři dělí na šupinaté a lysce. Kapr lysec má šupin méně, zato jsou větší než u kapra šupinatého. Musíte ale sami vyzkoušet, které šupiny vám přinesou více peněz, když je vložíte pod štědrovečerní talíř.

Rozdíl v chuti u obou typů nejspíš nepoznáte. Je především ve struktuře a v síle kůže. Z toho vyplývá míra pracnosti s čištěním – s lyscem je při očištění méně práce. Přesto gurmáni dávají přednost šupináči, protože má jemnější kůži a méně tuku v podkožní vrstvě.

Nakupující zajímá hlavně velikost ryby. Pro méně strávníků stačí malý kapr, pro více lidí u stolu větší kapr. Dá se říct, že kapři o váze od 2,5 do 5 kilogramů chutnají přibližně stejně. Maso kaprů vážících více než 6 kilogramů má podle znalců horší chuťové a senzorické vlastnosti kvůli většímu množství tuku.

Když přijdete ke kádi, moc toho nevidíte – prodavače za pultem a v kádi se něco mrská

Na co se tedy zaměřit? „Za prvé, obsluha by měla být odborně způsobilá. To neznamená, že musí být přímo v rybářském zeleném,“ radí Ing. Václav Jelínek, vedoucí rybochovného zařízení v Chabařovicích. „Dívejte se, jak s rybami manipuluje, když mu jde práce od ruky, usmrcení ryby je rychlé a řádné, máte před sebou odborníka,“ dodává.

Za druhé, kapři by ve vodě měli volně plavat, žádné mačkání. „V kádi má být čistá okysličená voda, nejlépe, když jsou kádě „průtočné“, a prostor pro jakousi životní pohodu kaprů vypovídá něco o dobré péči o kapry i v průběhu jejich života,“ vysvětluje Ing. Václav Jelínek. A zdravá ryba - to je to, co chceme. Samotní kapři musejí být v dobré kondici, neodření, v žádném případě nesmějí být zaplísnění.

Můžete si vybrat, jestli si rybu odnesete domů živou, nebo ji necháte usmrtit

Zručný prodejce umí rybu i vykuchat, případně naporcovat. Filetování a naporcování ale odborníci doporučují až těsně před kuchyňskou úpravou.

V chladném počasí vydrží kapr přepravu bez vody, jen v tašce. Klasická síťovka je nejlepší. V igelitce přežije také, ale je to jen na krátký transport. Kapr nesmí na povrchu oschnout a do půl hodiny by měl být zpátky ve vodě. Hodina je opravdu maximum.

Dá se poznat, jestli kapr má v sobě mlíčí nebo jikry? „V období vánočních prodejů je to loterie,“ odpovídá na otázku Ing. Václav Jelínek. „Na jaře se to dá poznat velmi dobře, ovšem o vánočních svátcích i velmi zdatní rybáři s tím mají problém.“

Jak dlouho vydrží kapr ve vaně?

Kapr ve vaně – to je tradice, kterou ocení hlavně děti, kapr už méně. 3 dny jsou maximum, pak už se neudrží kvalita vody – voda se ohřívá a je v ní málo kyslíku. A nikdo asi nechce, aby se kapr Štědrého večera nedožil.

Ceny živých kaprů se pohybují od 80 do 120 kg za kilo, někteří prodejci si ještě účtují příplatek za usmrcení a vykuchání.

Nejste fandy kapřího masa? V posledních letech se zvyšuje poptávka po amuru bílém. Je to ryba, která je na rozdíl od všežravého kapra býložravá. Má výborné bílé tuhé maso, chutí podobné masu dravých ryb. Za amura zaplatíte více než za kapra, ale podstatně méně než za maso dravých ryb.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio