Kroužek malých hasičů v Povrlech má u dětí úspěch

22. leden 2016
Dobráci roku
Jiří Štofčo, starosta SDH Povrly

Umějí se bavit, pořádají kulturní a společenské akce, vychovávají budoucí hasičské generace a hlavně – pomáhají místním lidem. Takoví jsou dobrovolní hasiči z Povrlů, kteří loni oslavili rovných 120 let existence hasičského sboru.

Ve sboru povrlských hasičů nechybí ani děti, kterých chodí do hasičárny na pětatřicet. „Zájem je veliký. Dokonce jsme děti museli i odmítat,“ říká velitel výjezdové jednotky hasičů v Povrlech Radek Štekrt starší. Obec mladým hasičům finančně pomáhá, takže děti mají smysluplnou volnočasovou aktivitu úplně zdarma. Scházejí se každý pátek, jezdí na soutěže i na výlety. „Snažíme se jim věnovat. Nedávno jsme třeba byli na víkendové brigádě na Jezeří. Za nocleh jsme tam pomohli čistit zámecký park, celá akce se dětem a nejen jim moc líbila,“ hodnotí velitel nadšení malých i velkých hasičů jednotky.

Dobráci, co pomáhají

V Povrlech si lidé svých dobrovolných požárníků rozhodně cení. „Nám hasiči pomohli, když jsme na zahradě objevili vosí hnízdo,“ říkají manželé Rajtorovi, kteří se přišli podívat na natáčení pořadu Dobráci do hasičské zbrojnice. Podobné zásahy, kdy cílem je hnízdo plné vos, jsou ale spíš výjimečné. „Ročně máme zhruba třicet výjezdů, z toho osmnáctkrát k ohni,“ upřesňuje Radek Štekrt. Když přijdou povodně, zasahují i sedmdesátkrát.

Hasičská minulost je v Povrlech spjata se žhářkou. Jmenovala se Rosina Kunertová a zapálila celkem dvanáct domů. Právě tahle série požárů vedla v roce 1798 majetného povrlského občana ke koupi první ruční hasičské stříkačky.

„Loni náš povrlský sbor dobrovolných hasičů oslavil 120 let existence,“ říká starosta sboru Jiří Štofčo. K těmto úctyhodným narozeninám dostali zdejší hasiči úžasný dárek. Soukromý dárce jim věnoval nový hasičský vůz za dva miliony korun.

Hasiči z Povrlů se umějí i bavit. Tradičně pořádají kácení májky, o noci čarodějnic zapalují vatru nebo pořádají dětské dny. Letos je po roční pauze čeká i klasická hasičská zábava.

Poslechněte si víc dnes po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli 24. ledna na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM.

Dobrovolné hasiče z Povrlů můžete v soutěži Dobráci roku hlasovat až do pátku 29. ledna 2016 do 15:00 hod. Stačí zaslat SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)POVRLY na číslo 900 11 04.

A příští týden – v pátek 29. ledna – už se podíváme za Dobráky roku do Kryštofova Údolí nedaleko Liberce.

Spustit audio