Křivé zuby u dětí nejsou pouze estetickým problémem, varuje lékařka

Preventivní prohlídky ohledně zubů bychom neměli zanedbávat ani v dospělosti, natož u malých dětí. Zanedbání péče o dětský chrup může způsobit problémy v pozdějším věku, kdy už léčba nebude tak jednoduchá jako v zárodku.

Mnoho rodičů bere křivé zuby u svých dětí pouze jako estetický problém. Je to ale mnohem závažnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Jedná se především o děti, kterým se již mění mléčné zuby za stálé. Existují specialisté, kteří vyhodnotí, zda se jedná o vážnější problém, či nikoliv.

Některé vady se upravují i tím, jak roste čelist – tím se zub může samovolně srovnat. U některých vad se to ale nedaří, a pak musí zasáhnout specialista.

Křivě rostoucí zuby mohou totiž způsobit následky na celý život. „U stísněných zubů se zhoršuje možnost hygieny, není možné je správně čistit, a tak vznikají záněty,“ varuje MUDr. Iva Pešková.

Když jsou zuby pokřivené, tak traumatizují dáseň. Může vzniknout chronický zánět, který přináší další dlouhodobé problémy. Proto je dobré srovnat zuby včas, aby se předešlo náročné, nebo i nemožné, léčbě v pozdějším věku.

Tyto vady řeší ortodontisté – lékaři, kteří se specializují na rovnání chrupu, napomáhání správného růstu zubů. „Jsou různé techniky, jak dopomoct i zubům, které nechtějí růst,“ říká lékařka.

Pokud se léčba či prevence v dětství zanedbá, v dnešní době lze využít techniky i v dospělosti. Existuje mnoho narovnávacích aparátů, které lze využít.

Nejběžnějším aparátem jsou tzv. rovnátka. Jsou snímací aparáty, které se aplikují například pouze na několik hodin denně. Na některé vady stačí pouze tato technika. Poté jsou ale také fixní aparáty, které se používají buďto na vážnější vady, nebo jsou určené pro ty, kteří nejsou schopni nosit ty snímací.

Výhoda fixní nápravy je to, že je rychlá. „Toho, co se nedaří za roky se snímacím aparátem, lze s fixním docílit i během několik měsíců,“ říká Iva Pešková.

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio