Kriminalisté s hasiči vyšetřují příčinu nočního požáru rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy

4. duben 2023 14:29

Požár rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku vyšetřují kriminalisté. Památkově chráněná vyhlídková věž a sousední chata začaly hořet po druhé hodině ranní.

Na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek. Chata shořela úplně, na rozhledně oheň poničil dřevěné obložení, schody a okna. Předběžnou škodu vyčíslilo město Krásná Lípa na dva miliony korun.

Proč začalo hořet, zatím není jisté. „Na místě jsou kriminalisté z Rumburku a ve spolupráci s hasiči probíhá ohledání požářiště. Na místo byl povolaný služební psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů,“ přiblížila policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Nejstarší rozhledna ve Šluknovském výběžku je památkově chráněná a patří městu Krásná Lípa. To ji dlouhodobě pronajímá Klubu českých turistů.

„Přestože ta škoda nevypadá až tak fatálně, tak je to v těžko dostupném prostředí a budou tam výškové práce – komplikované stavění lešení, a tak podobě, tak musíme počítat s investicí na opravy ve výši zhruba dvou milionů korun. Jsou poškozeny tři strany opláštění té rozhledny – jedna úplně a dvě částečně,“ shrnul nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Oheň navíc poničil schody a několik oken. Teď je tedy rozhledna pro veřejnost uzavřená.

Rozhledna na Vlčí hoře je vyhledávaným turistickým cílem, ročně ji navštíví asi 8000 lidí. Klub turistů se teď ve spolupráci s destinační agenturou České Švýcarsko chystá vyhlásit dobročinnou sbírku, která by s opravou poničené věže pomohla.

Spustit audio

Související