Krátké přivítání ve vesmíru: kapesní průvodce

13. září 2024

Trojice amerických astrofyziků nabízí v osmi kapitolách stručnou exkurzi po nekonečném prostoru, o kterém už toho víme poměrně hodně, ale zároveň pořád ještě málo.

Vesmír je obrovský. Opravdu hrozně moc. Tak moc, že si to ani neumíte představit. I astrofyzici mají problém se s vesmírem srovnat, ale dělají, co můžou. Tři z nich – dva profesoři z univerzity v americkém Princetonu Michael Strauss a Richard Gott a s nimi Neil deGrasse Tyson, ředitel Haydenova planetária v New Yorku – se dokonce pokusili vytvořit jakéhosi „kapesního průvodce“, který vám umožní se ve vesmírném oceánu vyznat. A když ne úplně, tak aspoň trošku. Jak se to povedlo můžete posoudit z českého překladu jejich „Krátkého přivítání ve vesmíru“, vydaného letos nakladatelstvím Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy – MatfyzPress.

Krátké přivítání ve vesmíru

Pro začátek se budete muset smířit s faktem, že na vesmír není žádné číslo dost velké. Jakmile se prokoušete extrémy nepředstavitelných vzdáleností, hustot, teplot a časových škál, kde vás možná rozruší třeba představa sta milionů slonů, nacpaných v tubě na jelení lůj (což je přibližná hustota neutronové hvězdy), najdete trochu uklidnění ve smutném příběhu Pluta, který byl, ale už není planetou. Pak se dozvíte spoustu zajímavého o životě a skonu hvězd, zúčastníte se pátrání po obyvatelných zónách u těchto vzdálených sluncí a prolétnete naší Galaxií až k jejímu jádru, kde se skrývá neviditelný kosmický otesánek – obří černá díra. Seznámíte se s historií Velkého třesku a objevem rozpínajícího se kosmu a dočkáte se i pozoruhodných úvah o počtu vesmírů, nekonečném zacykleném multiverzu a také o budoucnosti našeho vlastního lidského rodu.

Je to astrofyzik Richard Gott, kdo podle takzvaného Koperníkova principu v závěrečné kapitole „Krátkého přivítání“ přisuzuje lidstvu ještě nejméně 5100, ale maximálně 7 milionů a 800 tisíc let trvání; a to s pětadevadesátiprocentní jistotou. Je to moc, nebo je to málo? Na přečtení kapesního průvodce vám to bohatě stačí. Víc se tím číslem nemusíte znepokojovat. Rozhodně leží dost daleko za naším společným horizontem událostí.

O knihu „Krátké přivítání ve vesmíru: kapesní průvodce“ z produkce nakladatelství MatfyzPress s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte až do neděle 29. září.

Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss, J. Richard Gott: Krátké přivítání ve vesmíru: kapesní průvodce. Praha: MatfyzPress, 2024. ISBN 978-80-7378-498-0.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.