Krajský soud začal projednávat kauzu Žatecké teplárenské

24. září 2019

Výslechem obžalovaných začal ústecký krajský soud projednávat kauzu Žatecké teplárenské. Obžaloba viní městskou firmu a další tři lidi z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Případ se týká čerpání dotace na modernizaci dvou kotlů a centrálního zásobování teplem. Městská firma i bývalý předseda jejího představenstva vinu odmítli.

Podle státního zástupce Lukáše Otipky pochybili obžalovaní ve stavbě skladu na lehký topný olej. Ten sice v projektu modernizace byl, fyzicky ale v teplárně nestál. Obžalovaní tak podle něj způsobili škodu přesahující 950 tisíc korun.

Podle bývalého předsedy představenstva společnosti sklad topného oleje nevznikl, protože byl problém se stavebním povolením. Podle původních informací totiž povolení potřeba nebylo. Zároveň podle bývalého předsedy představenstva hrozilo, že bude teplárna mimo provoz. Topným olejem totiž roztápěli kotle.

„Občas musíme vybrat řešení, které není úplně dobré, je blbé. Ale pořád je lepší, než jiné blbé řešení. Prostě jsme v tuto chvíli volili jako prioritu dodávku tepla do Žatce,“ glosoval bývalý předseda představenstva Žatecké teplárenské.

Podle obžaloby ale společnost ani její vedení neupozornili na změny projektu. Podle státního zástupce hrozí obžalovaným v případě uznání viny až 8 let vězení.

Hlavní líčení je zatím naplánované na celý tento týden.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související