Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. V současnosti probíhá jednání o koaličních partnerech

23. září 2024 08:58

V pondělí 23. září by mělo pokračovat povolební vyjednávání po víkendových krajských volbách. Vítězné hnutí ANO začalo s koaličním vyjednáváním už v sobotu 21. září večer.

V krajském zastupitelstvu obsadí ANO celkem 26 z 55 křesel. Ke koaliční většině mu tedy schází dva hlasy. Lídr hnutí ANO v Ústeckém kraji Richard Brabec se krátce po volbách nechal slyšet, že chce pevnou koalici, a že bude jednat s každým.

Do volebního štábu hnutí ANO v krajských volbách v Teplicích se začali už v sobotu ve večerních hodinách sjíždět zástupci všech stran a hnutí, které se dostaly do krajského zastupitelstva.

Jako první jednalo ANO se zástupci ODS – důvodem byla spolupráce obou subjektů v krajské koalici v uplynulých čtyřech letech. Následovali pak zástupci Starostů pro Ústecký kraj, koalice SPD Trikolora a PRO, uskupení Stačilo i hnutí Lepší Sever.

ODS na jednání podle lídra Jiřího Kulhánka jasně deklarovala, že nebude v koalici s SPD, Trikolorou a PRO ani s uskupením Stačilo.

ANO chce vládnout maximálně se dvěma dalšími subjekty

Jednání skončila v sobotu před půlnocí. V neděli 22. září pak Richard Brabec odjel na centrálu hnutí ANO, kde se setkal s Andrejem Babišem.

Lídr hnutí ANO v Ústeckém kraji Richard Brabec se netají tím, že chce spolupracovat se všemi subjekty – koalice jako taková by ale měla být maximálně se dvěma partnery.

Už dříve se vyjádřil Jan Papajanovský ze Starostů, že by stáli o to, být v koalici. O koalici s hnutím ANO stál i lídr uskupení SPD, Trikolora a PRO Jaroslav Foldyna. Podle Jiřího Kulhánka z ODS by zřejmě měly koaliční schůzky pokračovat během pondělí 23. září.

Richard Brabec v neděli řekl, že si k postu hejtmana zatím ponechá i funkci poslance, později ji ale chce podle svých slov složit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související