Koprová omáčka s vejcem

Na kopr myslete v sezóně – lze ho dobře zamrazit a má pak lepší chuť, než sterilovaný.            

Suroviny:

asi půl litru vývaru

šálek smetany

3-4 vejce natvrdo vařená

1 svazek kopru

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl, cukr, ocet na dochucení

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku, jen krátce osmahneme, pak zalijeme vývarem a hned dobře rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky.
  2. Přidáme jen stonky kopru, drobnou nať si necháme na později. Vaříme 15-20 minut, aby se mouka provařila a kopr pustil chuť.
  3. Stonky kopru vyjmeme, omáčku doladíme solí, cukrem, octem, přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a nakonec přihodíme nasekanou koprovou nať. Už nevaříme.
  4. Na talíř dáme vařené brambory, vařená vejce (na porci počítáme 1 a půl až dvě vajíčka) a přelijeme omáčkou.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.