Koprová omáčka s vejcem
Na kopr myslete v sezóně – lze ho dobře zamrazit a má pak lepší chuť, než sterilovaný.
Suroviny:
asi půl litru vývaru
šálek smetany
3-4 vejce natvrdo vařená
1 svazek kopru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl, cukr, ocet na dochucení
Postup:
- V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku, jen krátce osmahneme, pak zalijeme vývarem a hned dobře rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidáme jen stonky kopru, drobnou nať si necháme na později. Vaříme 15-20 minut, aby se mouka provařila a kopr pustil chuť.
- Stonky kopru vyjmeme, omáčku doladíme solí, cukrem, octem, přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a nakonec přihodíme nasekanou koprovou nať. Už nevaříme.
- Na talíř dáme vařené brambory, vařená vejce (na porci počítáme 1 a půl až dvě vajíčka) a přelijeme omáčkou.
Související
-
Koprová omáčka s hovězím
Kdo maso nejí, uvaří si do omáčky vejce natvrdo, ale pak jsou jako příloha lepší vařené brambory.
-
Losos na kopru s medovou omáčkou
4 filety z lososa, 3 lžíce sekaného čerstvého kopru, 6 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce medu, studený masový vývar, 5 polévkových lžic másla, 2 lžíce hladké mou...
-
Koprový štrúdl s brynzou
Suroviny: 1 listové těsto, 250g brynzy, 250g strouhaného sýra, 500g tvarohu, 3 lžíce kopru a 1 vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.