Koprová omáčka s vejcem

Na kopr myslete v sezóně – lze ho dobře zamrazit a má pak lepší chuť, než sterilovaný.            

Suroviny:

asi půl litru vývaru

šálek smetany

3-4 vejce natvrdo vařená

1 svazek kopru

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl, cukr, ocet na dochucení

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku, jen krátce osmahneme, pak zalijeme vývarem a hned dobře rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky.
  2. Přidáme jen stonky kopru, drobnou nať si necháme na později. Vaříme 15-20 minut, aby se mouka provařila a kopr pustil chuť.
  3. Stonky kopru vyjmeme, omáčku doladíme solí, cukrem, octem, přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a nakonec přihodíme nasekanou koprovou nať. Už nevaříme.
  4. Na talíř dáme vařené brambory, vařená vejce (na porci počítáme 1 a půl až dvě vajíčka) a přelijeme omáčkou.

Související

  • Koprová omáčka s hovězím

    Kdo maso nejí, uvaří si do omáčky vejce natvrdo, ale pak jsou jako příloha lepší vařené brambory. 

  • Losos na kopru s medovou omáčkou

    4 filety z lososa, 3 lžíce sekaného čerstvého kopru, 6 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce medu, studený masový vývar, 5 polévkových lžic másla, 2 lžíce hladké mou...

  • Koprový štrúdl s brynzou

    Suroviny: 1 listové těsto, 250g brynzy, 250g strouhaného sýra, 500g tvarohu, 3 lžíce kopru a 1 vejce.