Koprová omáčka s vejcem
Na kopr myslete v sezóně – lze ho dobře zamrazit a má pak lepší chuť, než sterilovaný.
Suroviny:
asi půl litru vývaru
šálek smetany
3-4 vejce natvrdo vařená
1 svazek kopru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl, cukr, ocet na dochucení
Postup:
- V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku, jen krátce osmahneme, pak zalijeme vývarem a hned dobře rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidáme jen stonky kopru, drobnou nať si necháme na později. Vaříme 15-20 minut, aby se mouka provařila a kopr pustil chuť.
- Stonky kopru vyjmeme, omáčku doladíme solí, cukrem, octem, přilijeme smetanu, necháme ji prohřát a nakonec přihodíme nasekanou koprovou nať. Už nevaříme.
- Na talíř dáme vařené brambory, vařená vejce (na porci počítáme 1 a půl až dvě vajíčka) a přelijeme omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.