Koncerty, vzpomínkové akce, výstavy – tak města v Ústeckém kraji připomenou výročí sametové revoluce

20. říjen 2019 12:20

Například krajské město Ústí nad Labem připraví akce k výročí listopadových událostí roku 1989 na Mírové náměstí, na němž lidé tehdy protestovali proti komunistickému režimu.

Jednou z akcí bude výstava 40 let Vokna. „Mapuje undergroundové hnutí na Ústecku, Teplicku, Děčínsku a Litoměřicku v 70. a 80. letech minulého století," uvedla mluvčí města Romana Macová. Výstava potrvá do konce října v prostorech městského muzea.

Další výstava bude 15. až 20. listopadu na Mírovém náměstí. „Na čtyřiceti oboustranných panelech budou fotografie, letáky a noviny z listopadu a prosince 1989. V pátek 15. listopadu bude výstava zahájena diskusí s přímými účastníky v Ústí nad Labem,“ řekla k výroční výstavě Macová.

Primátor města Petr Nedvědický  za ANO se zúčastní výročního koncertu. „Výročí si připomenu 17. listopadu, kdy se koná v Domě kultury koncert,“ řekl.

00242770.jpeg

Činoherní studio v Ústí nad Labem zve 17. listopadu do svých prostor na celodenní program. Od 10 hodin do 15.30 budou mít lidé možnost navštívit tvůrčí dílny, bazárek, scénické čtení, přednášku i divadelní představení.

Komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček řekl, že zatím neví, zda a jak si výročí připomene. „Od té doby došlo k zásadním změnám ve společnosti v tehdejším Československu a každý musí posoudit, jestli k lepším nebo k horším,“ řekl hejtman. Dodal, že si myslí, že jsou věci, se kterými se mnoho lidí těžko vyrovnává. „Na druhou stranu za 30 let se určitě všechno posunulo hodně dopředu,“ uvedl. Podotkl, že každá doba má něco do sebe.

Také další města pořádají pietní akce, koncerty, výstavy i diskuse s pamětníky, kteří při boji za demokracii na sklonku roku 1989 se statisíci dalšími symbolicky zvonili v ulicích klíči.

Město Most ve spolupráci s místním divadlem uspořádá 16. listopadu vzpomínkovou akci, ve které vystoupí řada herců z někdejšího Divadla pracujících, později Městského divadla v Mostě.

Chomutov chystá v den výročí celodenní program. Lidé budou moci například zavzpomínat na bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho otisk dlaně pořízený při jeho návštěvě v roce 1990 bude vystavený v místním muzeu.

Rumburk si výročí připomene pietní akcí. „Od 14 hodin bude na Lužickém náměstí vzpomínkový pietní akt. Detaily programu ještě ladíme," dodala mluvčí města Dagmar Žáková.

Lidé zapalující svíce, Praha 1989
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související