Knihovny v Ústeckém kraji připravily pro své čtenáře na březen řadu zajímavých akcí

15. březen 2023

Měsíc březen býval měsícem knihy. V posledních letech se mu říká měsíc čtenářů. V Ústeckém kraji má svou knihovnu každé město a také většina obcí. A pokud někde nefunguje přímo knihovna, tak je tam pravděpodobně alespoň nějaká knihobudka.

Knihobudky jsou na různých místech a mají různou podobu. Třeba na obecních úřadech ve Šluknovském výběžku – v Krásné Lípě, Jetřichovicích nebo Lipové to funguje tak, že na chodbě na parapetech jsou vyrovnané knihy, které si lidi půjčují a vracejí, nebo vezmou a přinesou jiné.

Nejsevernější knihobudka

Ve Bžanech na Teplicku mají knihobudku, která vypadá jako velké ptačí krmítko. V Hrobčicích má zase podobu dřevěné telefonní budky. Stejně jako v Dolních Zálezlech na Ústecku, kde ale chtějí zřídit i vesnickou knihovnu. Knihobudky často stojí na dětském hřišti, využívané jsou taky autobusové zastávky.

Knihovníky můžete potkat i na ulicích

Knihobudky jsou ale pro čtenáře spíš jen doplňkem, hlavní aktivita zůstává v knihovnách. Třeba Městská knihovna Louny věnuje březen propagaci své činnosti. Takzvaní „knihovničtí inspektoři“ se vydávají do ulic, parků, kaváren, ke školám, k nádražím, do čekáren úřadů nebo lékařů, a tam pak informují kolemjdoucí o aktivitách knihovny a nabízejí i zkušební tříměsíční registraci zdarma. Čtenáře, kteří mají u sebe knihu nebo časopis, pak knihovníci odmění. 

Knihovny taky pořádají bazary knih – třeba v Roudnici nad Labem se koná 23. března. V Litoměřicích se zase v sobotu začíná Kniholovení – soutěž o poukázky na zakoupení knih.

Knihovníci v  Přestanově na Ústecku se zase radí se čtenáři, které knihy koupit. Podle nezávislé starostky Miroslavy Bechyňové na to má obec 20 000 korun ročně. Knihovnice je v přestanovské knihovně jednou za dva týdny, ale čtenáři můžou přijít i jindy – postarají se o ně úřednice obecního úřadu.

Knihovny v Ústeckém kraji sklízejí řadu ocenění

V Ústeckém kraji funguje řada výjimečných knihoven – například Místní lidová knihovna Kostomlaty pod Milešovkou na Teplicku v roce 2020 dostala v soutěži ministerstva kultury Knihovna roku diplom za mimořádný komunitní přínos.

Palácová vila Carla Hermanna Wolfruma - Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

Do finále loňského ročníku soutěže se zase dostala obecní knihovna v Modlanech na Teplicku, která sídlí v budově areálu tělovýchovné jednoty. Ocenění si odnesla dlouholetá modlanská knihovnice Jarka Merwitzová.

Zapomenout bychom neměli ani na Severočeskou vědeckou knihovnu v Ústí nad Labem. Od nového roku to je Knihovna Ústeckého kraje. V soutěži Knihovna roku 2019 získala ocenění knihovnických a informačních služeb za svůj projekt prvního metodického centra pro neformální vzdělávání při spolupráci škol a knihoven.

Letos tato knihovna ocenila nejlepší čtenářku roku. Do republikového finále poslala Veroniku Kalinovou, která mimo jiné v knihovně dobrovolnicky organizuje akce pro děti – jen loni jich bylo 38.

Spustit audio

Související