Knihovníci v Roudnici nad Labem stěhují desetitisíce knih před chystanou rekonstrukcí

20. květen 2022 09:36

Knihovnu Ervína Špindlera v Roudnici nad Labem čekají opravy a modernizace. Součástí rekonstrukce bude nová fasáda, částečná výměna oken, opravy a doplnění interiérů nebo výměna elektroinstalace. Nově se do knihovny díky bezbariérovému přístupu dostanou i vozíčkáři. Před začátkem oprav ale musí knihovníci vystěhovat na 46 000 knih.

„Tady vidíte, že je to sborník časopisu Květy z roku 1846. Nebo tu máme celý Ottům naučný slovník, který je z roku 1906 a další poklady,“ ukazuje ředitelka knihovny Zuzana Šimáčková regály s nejcennějšími knihami. Ty jediné tu totiž zůstávají.

Dalších více než 46 000 svazků se musí přestěhovat do provizorního skladu. Tam je přemístí Václav Horáček ze stěhovací firmy: „Je to plus mínus tisíc plastových přepravek, podle mého odhadu.“

Mezitím co knihovnice spolu se stěhovací firmou skládají knihy do beden, venku už začali řemeslníci opravovat fasádu.

„Celá knihovna se bude malovat a budou se tu dělat nové podlahy. Hlavně ale knihovna nesplňuje podmínky bezbariérového přístupu, takže se tady zřídí i do prvního patra výtah. Všechny výpůjčky jsou samozřejmě prodloužené až do doby, kdy se knihovna znovu otevře,“ přibližuje Zuzana Šimáčková.

Knihy i čtenáři by se do zdejší knihovny mohli vrátit 10. října, kdy bude rekonstrukce budovy za více než 7,5 milionu korun hotová.

Spustit audio

Související