Knihovna v Litvínově nabízí nově lidem telefonní linku pro osamělé

10. únor 2021

Městská knihovna v Litvínově na Mostecku zřídila telefonní linku pro osamělé. Lidé, kteří jsou v karanténě, nebo si jen tak potřebují s někým popovídat, mohou zavolat knihovnicím.

Knihovna v době, kdy nepůjčuje knihy, chce zřízením speciální linky zůstat svým čtenářům nablízku. Kromě toho také pomáhá seniorům s registrací na očkování.

„Volala nám paní, že už si nakoupila spoustu knížek, které by si jinak nekoupila, a že jí hrozně chybíme. Tak nás napadlo, abychom té normální lince odlehčili, zřídit tuhle samostatnou linku, na kterou si lidé budou moci zavolat a popovídat si,“ vysvětlila původ vzniku linky ředitelka knihovny Marcela Gütnerová.

Volají především starší lidé. Chtějí si popovídat

Zároveň zdůraznila, že nejde o krizovou linku. „Samozřejmě nejsme krizová linka, že bychom lidem uměli erudovaně psychologicky poradit, pokud mají nějaký problém. Můžeme ale třeba pomoci vyhledat nějaké číslo na odbornou pomoc. Je to ale především myšleno jako taková možnost pro poklábosení a odreagování,“ dodala Gütnerová.

Podle knihovnice Silvie Knolové jsou často mezi volajícími senioři: „Chodí k nám z větší části senioři, a těm je teď doma smutno. Jsou zavřeni v těch čtyřech stěnách a rádi by si s někým popovídali. Stane se, že zavolá i někdo mladší, spíš ale kvůli tomu, že chce půjčit nějakou knížku, nebo něco doporučit.“

Linka, na které si mohou zájemci s litvínovskými knihovnicemi popovídat, má číslo 704 493 625. Zpoplatněná je podle standardních tarifů volajících.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související