Dvě základní školy v Litvínově budou mít nové odborné učebny. V plánu jsou i bezbariérové vstupy do budov

10. únor 2021 09:20

Žáci základních škol v Ruské a v Podkrušnohorské ulici v Litvínově na Mostecku se mohou těšit na nové odborné učebny. Město na jejich vybudování získalo dotaci přes 16 milionů korun.

Kromě vybavení učeben peníze poslouží také k bezbariérovým úpravám. Vedení škol plánované úpravy vítá, ale zároveň upozorňuje na špatný technický stav školních budov. Město ho zatím řeší nejnutnějšími opravami.

„Nejpalčivější problém je zateplení – to ale tento projekt neřeší. A pak také nová okna, nebo spíš ostění u oken,“ říká ředitelka základní školy v Ruské ulici Pavla Tomášová.

Dotace do vybavení učeben vítá, vnímá ale, že budova školy by potřebovala zásadnější opravy.

„Projekt spíš řeší konektivitu – ta nás sice trápí, ale není to úplná priorita. Řeší i modernizace učeben. My bychom ale třeba potřebovali nové podlahy nebo lepší rozvody, ale jsme rádi za každé zhodnocení,“ dodává Tomášová.

Z více než 16milionové dotace školy získají například modernizované učebny dílen nebo kuchyněk i datové sítě rozvedené po celých budovách škol.

Litvínov má peníze jen na ty nejnutnější opravy škol. Na všechno ostatní musí být dotace

Podle vedoucí odboru sociálních věcí a školství Veroniky Knoblochové jsou plánované úpravy nutné, protože rozpočet města sotva stíhá nutné opravy škol.

„V tuto chvíli spíš tzv. hasíme požáry, takže se řeší ty nezbytné opravy, rekonstrukce elektroinstalací, rozvodů. Na samotné zkvalitňování toho prostředí pro výuku nezbývá ani čas, ani peníze,“ dodává Knoblochová.

Na základních školách, na kterých letos Litvínov z dotace zmodernizuje učebny, dělníci z rozpočtu města provedou i nejnutnější opravy. Začne se na základní škole v Ruské.

„Ta okna, která tam byla v předešlých letech vyměněná, netěsní. Proto proběhne na vybraných fasádách začištění těchto oken. V základní škole v Podkrušnohorské pak proběhne rekonstrukce hygienického zázemí ve žluté budově,“ říká vedoucí odboru investic litvínovské radnice, Lucie Černá.

Dohromady město za opravy zaplatí 5 milionů korun. V příštím roce by se modernizace učeben měly dočkat další dvě místní základní školy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související