Klíč ke květeně České republiky

4. říjen 2019

Druhé, aktualizované a zcela přepracované vydání terénní určovací pomůcky, na níž se podílelo šest desítek autorů.

Když v roce 2002 vyšlo první vydání terénní určovací pomůcky „Klíč ke květeně České republiky“, rychle se po ní zaprášilo. Podobně to dopadlo s dotiskem. To už se ale tušilo, že starý „Klíč“ do jisté míry zastaral a má už nějaké ty „mouchy“ – nejen že se v naší přírodě objevily nové druhy, ale své způsobily i molekulární metody, které přinesly nový pohled na evoluci cévnatých rostlin a vyvolaly malé zemětřesení v rostlinné systematice.

Klíč ke květeně České republiky

A tak se asi před pěti lety začalo pracovat na druhém, aktualizovaném vydání „Klíče“, které mělo obsáhnout i nejnovější poznatky, včetně doplnění nově nalezených druhů – ať už původních nebo zavlečených. Nový „Klíč ke květeně České republiky“ nakonec vyšel v nakladatelství Academia na sklonku letošního léta.

Jeho hlavním editorem byl Zdeněk Kaplan. Tlustý svazek o více než jedenácti stech šedesáti stranách má i sedm dalších editorů a padesátku autorů, kteří zpracovali přes 3700 druhů a poddruhů cévnatých rostlin, s nimiž se setkáte v naší přírodě. Oproti prvnímu vydání „Klíče“ je to o 413 druhů více. Druhé vydání obsahuje i na dva tisíce obrázků, které pro ušetření místa zachycují jen detaily rostlin, rozhodující pro jejich určení. O každé rostlině si přečtete jak vypadá, kde a kdy roste a kvete – i další základní informace. Podrobnější údaje i obrázky kompletního vzhledu rostlin však musíte hledat jinde.

„Klíč ke květeně České republiky“ je – jak už bylo řečeno – především určovací pomůckou a běžný milovník přírody si v ní moc nepočte. Přírodovědci, zejména botanici, ale také studenti, učitelé nebo ochránci přírody však na ni čekali dost dlouho – a tak jim určitě nebude vadit, že není zrovna kapesní.

O „Klíč ke květeně České republiky“ s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 27. října. 

Zdeněk Kaplan a kol.: Klíč ke květeně České republiky. Druhé, rozšířené vydání. Praha: Academia, 2019. ISBN 978-80-200-2660-6.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.